4 Haziran 2011 Cumartesi

Obezite ile savasta yeni silah

Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) yıllardır sağlıklı beslenme alışkanlığını tanıtmak için kullandığı piramit şeklindeki besin tablosundan vazgeçti. Bakanlık, ABD’nin First Lady’si Michelle Obama’nın obezite karşısı kampanyasının da desteğiyle bundan böyle tanıtımı “besin tabağı” projesiyle yapacak.

Dün basına tanıtılan “Benim Tabağım” adlı uygulama ile besin piramidi karışıklığı yaşanmadan halka doğru beslenmenin ne kadar basit olduğu gösterilecek. Kampanya afişi olarak dört bölüme ayrılmış bir tabak grafiği kullanılıyor.

2 milyon dolara geliştirildi
Tabakta neredeyse eşit şekilde ayrılmış, protein, sebze, meyve ve tahıl bölümleri bulunuyor. Tabağın yanında ise herhangi bir süt ürünü içeren içecek dolu bir bardak görülüyor.

Tanıtımda basına konuşan Michelle Obama uygulamayı, “İş beslenmeye geldiğinde bir tabaktan daha kullanışlı ne olabilir? Yeni tasarımımız herkese beslenme konusunda uygulanması gerekenleri çok çabuk öğretecek ve akılda kalmasını sağlayacak” cümleleriyle tanıttı. Projenin geliştirilmesi ve tanıtımı için 2 milyon dolar harcandı.

TABAKTA NELER VAR?
Yeni beslenme programındaki ana kurallar ise çok basit. Uygulamada, tüketilen tam yağlı sütün yağsız veya az yağlıya çevrilmesi, tam tahıllı, tuz oranı düşük yiyecekler tüketilmesi, şekerli içecekler yerine su içilmesi, öğünün yarısının meyve ve sebzelerden oluşturulması gibi öneriler bulunuyor. Konuyla ilgili resmi internet sitesinde ise birçok farklı ve uygulanabilir tavsiyeye yer veriliyor. İşte Amerikalıları yorucu besin piramidini uygulamaktan kurtaracak “besin tabağı” projesi çerçevesinde faydalı tavsiyeler:
- İçerisinde 140 miligram’dan daha az tuz bulunan ürünler az tuzlu sınıfına giriyor. Bunları tüketmeye özen gösterin.
- Protein tercihinizi yağsız et, hindi, tavuk ve fasulyeden yana yapın. Haftada iki kez deniz ürünü tüketin. Etiniz en az %90 oranında yağsız olsun.
- Özellikle kırmızı, turuncu ve koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edin. Potasyum oranı yüksek patates, ıspanak ve domates gibi sebzeleri tüketin.
- Günde en fazla 1 yumurta tüketin. Çünkü yumurta sarısı yüksek miktarda kolesterol içerir. Ancak istediğiniz kadar yumurta beyazı yiyebilirsiniz.
- Meyvelerde de seçiminizi potasyum oranı fazla olandan yana kullanın. Muz, şeftali, portakal ve kayısı en iyi örnekler.
- Sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktiviteleri de günlük programınızın içerisine ekleyin. Daha az araba kullanıp daha çok yürüyün. İşyerinde 10 dakikalık aralar verip kısa yürüyüşler yapın.

Günlük 2000 kalorilik örnek menü:
Kahvaltı
- 1 bardak yağsız süt
- 1 kase kepekli gevrek
- 1 küçük muz
- 1 dilim ekmek üzerine, 1 çay kaşığı miktarında yumuşak margarin
- 1 bardak portakal suyu

Öğle yemeği
- Ton balıklı sandviç: çavdar ekmeği, 85 gram ton balığı, 2 çay kaşığı mayonez ve 2 dilim domates
- 1 orta boy armut
- 1 bardak yağsız süt

Akşam yemeği
- Fırınlanmış tavuk göğsü: 85 gram kemiksiz ve derisiz tavuk göğsü,
- 1 büyük patates, yarım kase bezelye ve soğan,
- 1 çay kaşığı margarin
- 30 gram ekmek
- 1 kase yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata, üzerine 3 çay kaşığı ayçiçek yağı ve sirke

Atıştırmalık
- Çeyrek kase kuru kayısı
- 1 kase az yağlı yoğurt

Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder