8 Haziran 2011 Çarşamba

Meshur Ozbek Pilavi

Mihman’ı keşfedişimizin hikayesi, soğuk ve yağmurlu bir kış gecesine denk gelir. Laleli’de toptancılar, kürkçüler ve ucuz kebapçılar arasında, soğuktan titrer ve karnımız açlıktan kazınır vaziyette ne yiyeceğimizi düşünürken aklımıza yeni açılmış Uygur lokantası Mihman geldi.
Lokantadan içeri adımımızı atar atmaz doğru yerde olduğumuzu anladık. Mekan, abartılı dekoruyla ‘Orta Asya’ diye bağırıyordu. Daha yemekleri sipariş etmeden masamıza kılıflı bir demlikte gelen yeşil çay, aynı Orta Asya’daki gibi küçük porselen kaselerde servis ediliyordu. Yanında da Semerkant’tan meşhur Özbek bademi ve siyah üzüm…
Ansiklopedi kalınlığındaki mönüde ise hem klasik Özbek yemekleri, hem de adını daha önce duymadığımız değişik yemekler vardı.

Orta Asya ziyafeti
Belki açlıktan, belki de vaktiyle ‘istan’lar diyarında çektiğimiz ziyafetlerin verdiği nostaljiyle mönüden birçok şey sipariş ettik. Yumuşacık naan ekmekleri, Taşkent’te bir fırından o sabah getirilmiş gibi tazeydi. Buharda pişmiş tombul Uygur mantısı da çok lezzetliydi. Uygur Türklerinin en meşhur yemeklerinden mantılı ve köfteli ‘çuçure’ çorbası, yağmurlu bir gece için bire birdi. Kuzu etinden yapılan baharatlı Kaşgar kebabının tadı, bizi kebaba ismini veren şehre yıllar önce yaptığımız bir ziyarete geri götürdü.
Mihman’da makarnalar da ‘el yapımı’. Önceden hazırlanmış 10-15 metre uzunluğunda hamur, sipariş alınınca elle kesiliyor ve pişiriliyor. Yemeğimizi Orta Asya’yı fetheden Özbek pilavı ‘plov’la aşk tazeleyerek tamamladık. Kokulu basmati pirinci, löp dana eti, rendelenmiş karamelize havuç, tane kimyon ve kuru üzüm ile mükemmel bir uyum içindeydi.
Doğu Türkistan düğünleri için çok sipariş alan lokantanın aşçılarının biri ünlü dil bilgini Kaşgarlı Mahmut’un yurdundan, Özbek pilavından sorumlu olan ise Taşkent’ten.
Türkiye’de ‘eksen kayması’ tartışmaları süredursun, biz hâlâ İstanbul’da Doğu yemekleri yapan lokanta bulmakta zorlanıyoruz. Yemekte siyasetten bahsetmeyi pek sevmeyiz ama söz konusu Orta Asya yemekleri olunca ağzımızı tutamıyoruz. Eksenin alabildiğince Doğu’ya kayması taraftarıyız!
Adres: Gençtürk Cad. No. 65 Fatih
Tel: 0212 526 08 03
Saatler: 10.00-22.00
Çeviren: Elif İnce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder