4 Haziran 2011 Cumartesi

Hiyar krizi bizim enflasyonu vurabilir

RUSYA, Almanya’da ortaya çıkan ve 17 kişinin ölümüne neden olan EHEC hastalığı nedeniyle Avrupa Birliği üyesi ülkelerden tüm yaş sebze ithalatını yasakladı. Rusya’nın bu kararının Türk ürünlerine olan talebi artırması, bunun da iç pazarda sebze fiyatlarının yükselmesine neden olacağı ifade ediliyor

RUSYA, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Almanya’da ortaya çıkan ve 17 kişinin ölümüne neden olan EHEC hastalığı yüzünden sebze ithalatını yasakladı. Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennai Onişenko, şu ana kadar sadece Almanya ve İspanya’ya yönelik konulan yasağın dün itibarıyla genişletildiğini ve AB üyesi bütün ülkelerden yaş sebze ithalatının yasaklandığını söyledi.

AB üyesi ülkelerden Rusya’ya yılda 594 milyon euroluk sebze ihracatı yapılıyor. Rusya, sebze ithalatının yüzde 20’sini AB ülkelerinden karşılıyor. Rusya’nın yasak kararının Türk ürünlerine olan talebi artırması, bunun da hem Rusya, hem de Türkiye’de sebze fiyatlarının yükselmesine neden olacağından endişe ediliyor.

Rusya’nın AB ülkelerinden yaş meyve-sebze ithalatını yasaklaması nedeniyle Türkiye’den alımlarını artıracağı tahmin ediliyor. Yasakla ilgili talimatın Rus gümrük yetkililerine gönderildiğini ve raflarda bulunan AB menşeli sebzelerin de kaldırılacağını ifade eden Onişenko, “Vatandaşlarımızın hijyen kurallarına uyma, taze sebzeleri çok iyi temizledikten sonra kullanmaları uyarısında bulunmak isterim. Yurt dışından sebzeler yerine yerli sebzeler kullanılsın” diye konuştu.

Onişenko, halen Rusya’da satılan AB menşeli yaş sebzelerin de pazardan toplatılması için harekete geçileceğini açıkladı.

AB mevzuatı çalışmıyor

Onişenko, AB ülkelerinde 1.234 kişinin EHEC hastalığına yakalandığını ve 17 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, çok sayıda kişinin hastalığa yakalanmasının “Çok övünülen Avrupa mevzuatının” çalışmadığının göstergesi olduğunu ileri sürdü. Yasak kararını, AB ülkelerinin aradan bir ay geçmesine rağmen durumu kontrol altına alamamalarından dolayı uyguladıklarını kaydeden Onişenko, ‘Enfeksiyonun kaynağı ve yaydığı faktörler henüz açıklanmadı” dedi.

BAE de yasakladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Avrupa’daki E.coli salgının yarattığı kaygılar yüzünden İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda’dan salatalık ithalatını geçici olarak yasakladı.

Türkiye’nin yaş sebze-meyve ihracatının % 42’si Rusya’ya

TÜRKİYE, 2010 yılında en çok yaş meyve-sebze ihracatını Rusya’ya yaptı. Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği verilerine göre, yaş meyve ve sebzede 2010 yılı ihracatında yaklaşık 3 milyon ton ürün karşılığında 2 milyar 174 milyon 573 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler arasında Rusya 789 milyon dolar ve yüzde 42’lik payla ilk sırada.

AB yasağı orantısız buldu

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın, Avrupa’daki ölümcül E.coli salgınını önlemek amacıyla AB’den sebze ithalatı yasağını ‘orantısız’ buldu. AB Sağlık ve Tüketici Politikası Komiseri John Dalli’nin sözcüsü Frederic Vincent yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun yasağa daha fazla açıklık kazandırması için Rusya’dan bilgi isteyeceğini, AB’nin gelecek günlerde konuyu görüşmek için Rus yetkililerle toplantılar düzenleyeceğini söyledi.

Rusya: İç piyasadaki fiyatları takip edeceğiz

RUSYA Federal Anti-Monopol Servisi’nin (FAS), AB üyesi ülkelerden sebze ithalatının yasaklanmasının ardından ülke içindeki fahiş fiyat artışlarını önlemek için piyasayı yakın kontrolü altına alacağı bildirildi. FAS Başkanı İgor Artemyev, “İç piyasadaki satıcıları temelsiz fahiş fiyat artışlarını önlemek için yakından izleyeceğiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder