3 Haziran 2011 Cuma

Her damaga uygun yemek tarifleri

Makarna, köyden kente birçok evde sıklıkla tüketilen bir besindir. Makarnayı ben de çok seviyorum. Her halini günde 3 öğün yiyebilirim. Hatta evde yapılmış makarnaların lezzetine doyamam, üzerine ceviz ve keş koyunca, yiyenler bilir yok böyle bir lezzet dedirtir.

Şimdi kolaylıkla marketlerden alabiliyoruz. Eskiden Anadolu insanı, makarna hazırlamak için un ile suyu karıştırırken, malzemeyi zenginleştirmek için içine yumurta kırmayı da ihmal etmez. Un ve su karışımı, kilogram başına 4 yumurta sarsısı da eklendiğinde altın sarısı renk alır. Anadolu kadını elde etiği hamuru, yufka haline getirir ve saçta pişirir. Yazın sıcağında, gölgede kurutur, uzun kış günlerinde tüketmek üzere bez torbalara koyup evin kilerinde saklarmış. Pişirme konusunda günümüzde olduğu gibi kremalı, soslu, yemedikleri için kilo problemi yaşamıyorlardı sanırım.

SPOR YAPIYORSANIZ SIK SIK YİYEBİLİRSİNİZ

Karbonhidrat açısında zengin besinleri az pişirmek gerekiyor. Hem sindirimi kolay hem besin değeri yüksek olduğu için çocuklarımıza sıklıkla yedirebileceğimiz bir besin. Yakında okullar kapanacak ve yaz tatili başlayacak. Çocuklarımızı basketbol, voleybol, yüzme gibi sporlara yönlendiriyoruz. İşte makarna çocuklarımızın bu anlamda kurtarıcısı oluyor. Hangi çocuk makarnayı sevmez ki...

'Özelliklede sporcu çocuklar bol bol hamur işi yiyebilir' diyor uzmanlar. Siz de benim gibi makarnayı çok seviyorsanız spor yapmak kaydıyla sıkça tüketebilirsiniz. Makarnayı fazla pişirmemek gerekir. Çok pişirirseniz şişmanlatır. Bir de üzerine sos koyup yenirse kalori değeri yükselir ve vücuda zarar verir. Bekar erkeklerin veya yemek yapmaya yeni başlamış inanların kurtarıcısıdır makarna. Hep düşünmüşümdür 'makarna yememiş olan var mı ya da sevmeyen' diye. Sanırım yoktur.

Makarnadan birçok yemek yapılabildiği gibi, cips ve çikolatalı makarna bile yapılabiliyor. Evde yapılan makarnalar, eriştelerin lezzetine doyum olmaz ama kim uğraşacak diyorsunu değil mi? Evet, katılıyorum. Şimdi bu yoğun tempoda evde hamur yoğurmak zaman kaybı. Neyse ki günümüzde her şeyin kolayı var... Kısacası makarnayı doğru pişirdiğimizde vücudumuz için çok değerli bir besin kaynağı olduğunu tekrar vurgulamak istedim.
Bugünkü yazımı bana mail atan Seher, Gülşah, Kevser ve makarna ile ilgili soru soran birçok okurumuza cevap vermek istedim. Özelliklede çocuğum sadece makarna yiyebiliyor ne yapabilirim diyen okurum için araştırdım. Büyüme çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir yiyecek makarna ve bulgur. Ama yanında sebzesi, yoğurdu ve eti de tüketebilirse daha da sağlıklı olacaktır. Küçük parçalar halinde makarnanın içine gizleyip, her gün farklı tabaklar hazırlayabilirsiniz. Makarna köftesi, makarna mücverleri, daha birçok yemek tariflerini çocuklarınız için bu sayfamda yer vermeyi düşünüyorum.

Yazımın başında da söylediğim gibi Anadolu kadını ekmeğini taştan çıkartıyormuş. Özelliklede mutfak işlerinde hazırlıklar çok zaman alırmış. Bizler şanslıyız her şeyimiz hazır elimizin altında, kıymetini bilelim ve tadını çıkartalım. Ama ne yediğimizi de unutmayalım.
En güzel yemekler evde pişen yemeklerdir.

Afiyet, bal, şeker olsun.

Sarma börek (çay saati)

12 kişilik

Malzemeler
3 adet yufka
2 adet patates
2 su bardağı süt
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
100 gram beyaz peynir

Yapılışı: Patatesleri soyup iyice haşlayın. Sütü başka bir tencerede kaynatın, içine haşlanmış ezilmiş patatesleri koyup karıştırın. Rendelenmiş patatese tereyağını da koyup karıştırmaya devam edin. Tuz karabiberi de ekleyip, kıyılmış maydanozları ilave edip iç malzemeyi hazırlayın. Suluca bir karışım olmalı ki yufkaların üzerine rahatça sürülebilsin. 1 yufkayı tezgâh üzerinde açıp, üzerine sütlü patatesli karışımdan bir miktar sürüp 2. yufkayı da üzerine koyun. Karışımımdan tekrar üzerine sürüp son yufkayı da üzerine kapatın ve rulo şeklinde sarıp buzdolabında 2 saat bekletin. Çıkartıp bir parmak kalınlığında dilimleyip tepsiye dizin ve 200 derecedeki önceden ısıtılmış fırında pişirin. Sıcak ya da soğuk servis yapın.

Kırmızıbiber dolması

8 kişilik

Malzemeler

10 adet kırmızıbiber
400 gram kıyma
2 adet soğan
1,5 çay bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Tuz, karabiber
2 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kuru nane
9 diş sarımsak
5 çorba kaşığı nar ekşisi

Yapılışı: Kırmızıbiberlerin içlerini temizleyip yıkayın. Soğanı kıyıp, yağla beraber kavurun. Üzerine pirinçleri koyup kıymayı da ekleyin. 2 dakika kavurup ocaktan alın. Üzerine kıyılmış maydanoz, nane, nar ekşisi rendelenmiş domatesi ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Bu harcı biberlerin içine doldurun ve tencereye dizin. Sonrada tencereye 1 su bardağı su koyup pişirin. Servis yapmadan önce üzerine bol kuru nane serpin.

Şeker kurabiye ( pratik)

8 kişilik

Malzemeler
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 limon kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı limon suyu
Üzeri için: 4 çorba kaşığı şeker

Yapılışı: Derin bir kabın içine 1 su bardağı şekeri, yoğurdu, tereyağını ve rendelenmiş limon kabuğunu koyun. Karbonatın üzerine limon suyunu döküp köpürtün ve karışıma ilave edin. Tüm malzemeleri ekleyip yumuşak bir şekilde hamur yapın. 2 ceviz büyüklüğünde parçalar yapıp yuvarlak ucu sivri kurabiyeler yapın sonra tepsiye dizin. Üzerine şeker serperek 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine sıcakken de şeker serpip soğuttuktan sonra ikram edin.

Avokado salatası (diyet)

4 kişilik

Malzemeler
2 adet avokado
7 yaprak marul
1 adet limon
1 diş sarımsak
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet beyaz soğan
6 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı hardal
Tuz

Yapılışı: Avokadoları ortadan ikiye bölüp çekirdeğini çıkartın ve içini oyarak dilimleyin. Yeşillikleri yıkayıp iri bir şekilde doğrayın. Tabağa koyup üzerine dilimlenmiş avokadoları, kıyılmış sarımsağı, yarım ay şeklinde doğranmış soğanı ekleyip karıştırın. Üzerine sosu için limon suyu, hardal, su, zeytinyağı ve tuz ile beraber çırparak salatanın üzerine dökün.

Meyveli kolay turta

8 kişilik

Malzemeler

Hamuru için:

1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı ceviz içi
1 adet portakalın suyu
2 çorba kaşığı pudra şekeri
Yarım su bardağı un
İçi için:
1 adet armut
1 adet elma
4 çorba kaşığı şeker

Yapılışı: Hamuru için, tereyağını ince kıyılmış ceviz içini, pudra şekerini, un ve portakal suyu ile beraber yoğurup unlu tezgâhta merdane yardımı ile açın. Fırına dayanıklı bir kabın içine ince dilimlenmiş elma ve armudu dizip üzerine şeker serpin açtığınız hamuru meyvelerin üzerine kapatıp 180 derecedeki fırın da 20 dakika pişirip servis tabağına ters çevirip üzerine tarçın serpip. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder