4 Haziran 2011 Cumartesi

Hakiki Kebap

İstanbul Üsküdar’da mütevazı bir kebapçı... Binlercesinden farkı tabii ki lezzeti. Adana’dan Urfa’ya tüm kebapları çok meşhur, lahmacunu vazgeçilmez, hakiki beytisi dillere destan... Bu restoranın tarihinde ise Kayserili Süleyman Çolak’ın umut veren öyküsü gizli...

Hakiki Kebap’ı 1972’de Süleyman Çolak açtı. Kayserili olan Çolak’ın yanında bir de Gaziantepli ortağı vardı. Ama hala lezzeti dillere destan olan lahmacunun tarifi Süleyman Çolak’a ait. Kayseri’den İstanbul’a geldiğinde pek çok iş yapmış. Sonra aklına lahmacun yapıp satmak gelmiş. Lahmacunun içini evde hazırlar, fırında pişirtir, koluna taktığı sepetin içine koyar, Kadıköy’de satarmış. Hala kolunda o sepetin izi var. Sonrasında ise Hakiki Kebap macerası başladı.

KÜNYE

Mekan: Hakiki Kebap

Nerede: Bağlarbaşı

Cumhuriyet Caddesi No:165/A Üsküdar, İstanbul.

TELEFON: (0216) 495 87 88

Ne yenir: Kebap çeşitleri ve lahmacun.

FİYATLAR: 3-50 TL arasında
Hakiki beyti bir buçuk porsiyon

Süleyman Çolak, birkaç yıl önce işten elini çekti, restoranı dört oğluna bırakmış. Kardeşlerden Adnan Çolak, babasının eskiden sepette sattığı lahmacunu bugün hala restoranda aynı şekilde yaptıklarını söylüyor. Bu kadar meşhur olan lahmacunu anlatalım; dana eti çok iyi, sadece içindeki kıyması biraz az. Soğan, maydanoz, domatesle hazırlanmış. Odun fırınında pişirilen hamuru incecik. Lahmacunu yerken tek bir damla yağ akmıyor.

Mönüde kebap çeşitleri, iskender, birkaç çeşit pide bulunuyor. Döner ve iskenderin yapıldığı et sütte dinlendirildikten sonra kullanıyor. Restoranın iskenderi de çok meşhur ama asıl kebaplarını deneminizi tavsiye ederiz. Hakiki beyti, restoranın ünlü yemeklerinden biri. Satırdan geçirilerek kıyma haline getirilen et, sarımsaklanıyor; kaşar peynirle pideye sarılıp fırına veriliyor. Kaşarla et çok iyi birleşmiş, hafif acılı. O kadar az yağı var ki... Üstelik bir buçuk porsiyon servis ediliyor.

Keşke biraz baharatı da olsa

Mermer bonfile, et severler için iyi bir tercih. Tabakta tam 150 gram et var. Yoğurt, salça ve zeytinyağı sosunda bir gün dinlendirilen bonfile, ertesi gün kömür ızgarada pişiriliyor. Isıtılan mermer üzerinde servis ediliyor. Bu yöntem etin dinlenmesi için tercih ediliyor. Yanında ali nazik, beşamel soslu patlıcan, patlıcan ve biber bulunuyor. Belki üzerinde biraz baharat bulunsa, en azından taze çekilmiş karabiber serpilse et daha lezzetli olabilirdi.

Roma dondurması ikinci adresinde

Orİjİnal Roma dondurması 23 Mayıs’tan itibaren İstanbul Nişantaşı’nda. İlk şubesi Beyoğlu Tünel’de açılan 111 yıllık marka Giolitti’de 32 çeşit dondurma var. Giolitti’de günlük süt, taze meyveyle hazırlanan dondurmaların yanı sıra İtalyan tatlıları ve kahve çeşitleri de yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder