2 Mart 2011 Çarşamba

Iskandinav Mutfagi

Ringa balığı, Norveç somonu, İsveç köftesi vs. derken ülkemizde de İskandinav mutfağına yönelik bir ilgi oluştu. Diğer dünya mutfaklarına oranla daha dar kapsamlı, hatta fakir bir mutfak olsa da, İskandinav mutfağının Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda gibi, Kuzey Avrupa’da geniş bir coğrafyaya (Vikingler diyarı da diyebiliriz bu bölgeye) yayılması, bu bölgeye özgü geleneksel bir mutfak kültürünü de beraberinde getirmiş diyebiliriz. İskandinavların genel olarak denizci uluslar olmaları, bu mutfağın özellikle balık ve diğer deniz ürünleriyle zenginleştiği söylenebilir.

İskandinav mutfağı başta somon ve ringa olmak üzere tüm deniz ürünleri yanında, kümes hayvanları ve domuz eti ağırlıklı bir menüye de sahiptir. Av etleri de yaygındır; Ren geyiği, balina, kaz ve hatta ayı eti bile tüketilir. Tütsülenmiş ve füme edilmiş etler ile tuzlanmış balık bu Viking ülkelerinin sofralarında önemli rol oynar. Kullanılan sebzeler ise genelde orman sebzeleri ve mantarlardan oluşur.

Kışın 6 ay gece yaşayan, yazın ise nerdeyse güneşi bile batmayan bu ülkelerde beslenme düzenleri mevsimlere göre de farklılık gösterir. Aşırı soğuk ve karanlık kış günlerinde başta bira olmak üzere alkollü içkiler, vücut direncini arttıran et ve yağlı besinler yoğun olarak tüketilir. 3 öğün arasında en çok önem verileni akşam yemeğidir. Kahvaltılarda, kurabiye, süt, yağ ve reçel ile küçük bir miktar ekmek tüketilir. Öğle yemekleri ise genelde bir sandviç ile geçiştirilir. Akşam yemekleri 18.00 sularında servis edilir ve günün en önemli öğünüdür. Tıpkı bizde olduğu gibi, akşam yemeği tüm ailenin bir arada olduğu bir buluşma noktasıdır. Sıcak bir çorba ile açılan yemek balık ya da bir et yemeği ile devam eder. Tatlı sürekli servis edilmez. Ayrıca İskandinav mutfağında günde ancak bir tabak sıcak yemek servis edilir.

Balık yemekleri genellikle yağ ve ekmek ile birlikte soğuk olarak servis edilir. Basit ve hızlı pişirme tekniklerine sahip olan İskandinav mutfağının bazı önemli yemekleri tütsülenmiş somon, İsveç köftesi ve Leverpostej olarak sıralanabilir.

Leverpostej: Doğranmış ciğer ve siyah kepek ekmeği ile hazırlanan bir yemek türü.

Hamburger: Tütsülenmiş at etinden yapılan bir yemek türü. Bildiğimiz hamburger ile alakası yoktur. Daha çok İsveç’e yönelik bir yemektir.

Fiskepudding: Cod balığı, krema ve ekmek kırıntıları ile hazırlanan bir çeşit tatlı.

Lingonberries: İskandinavya’ya özgü bir vahşi çilek türüdür.

Saffronbuns: İsveç mutfağının vazgeçilmez ekmeklerinden biridir. Safranlı ekmekler anlamına gelen Saffronbuns’ı ister sabah kahvaltısında ister çay saatinizde servis edebilirsiniz.

Kaynak:gurmerehberi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder