13 Mart 2011 Pazar

Orgu Pogaca Tarifi

Malzemeler
* 6,5 su bardağı un
* 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
* 2 su bardağı ılık süt
* 2 çorba kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1,5 çorba kaşığı instant maya
* 150 gr beyaz peynir
* 2 adet yumurta sarısı (poğaçaların üzerine sürmek için)

Yapılışı
Derince bir kapta sıvı yağ, süt, şeker ve tuzu çırpma teli ile iyice çırpın. Ardından instant mayayı da katıp biraz daha çırpmaya devam edin. Bu karışıma bir bardak un döküp elinizle karıştırın. Un, sıvılarla iyice bütünleşince bir bardak un daha katıp devam karıştırın. 6,5 bardak un bitene kadar bu işleme devam edin. Yoğurduğunuz poğaça hamuru ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar hamuru yoğurun. Yoğurma işlemi bitince, hamurun içinde bulunduğ kabın üzerine nemli bir bez örterek hamurunuzu 20 dakika dinlendirin.

Yuvarlak poğaçalar yapacaksanız; hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamuru avuç içleriniz ile bastırıp düzleyip ortasına peynirinizi koyun ve tekrar yuvarlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize koyun.

Örgü poğaça yapacaksanız; hamurunuzdan büyükçe bir parça alıp, yağlı kağıt üzerinde merdane yardımı ile uzunca bir dikdörtgen açın. Açtığınız hamurun ortasına boydan boya peynir serpiştirin. Hamurun uzun her iki kenarını da 1’er cm aralıklarla kesin. Kesilmiş olan her bir parçayı karşı çaprazındaki kesiğin dibine hafifçe bastırarak yapıştırın.

Kesik parçalar bitene kadar bu örme işlemine devam edin. Ardından her 4 kesikten sonra hamurunuzu kesin. Kayık biçmi vermek istiyorsanız parmak uçlarınızı ıslatıp hamurun kenarlarını birleştirip yanlara doğru azıcık çekiştirerek uzatın.

Hazırladığınız hamurları yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin. Fırınınızı 180C’de ısıtıp kapatın. Poğaça hamurlarının üzerine yumurta sarılarını sürüp, çalışmasını durdurduğunuz ancak içi sıcak olan fırında (fırının kapağı kapalı vaziyette olacaktır) 10 dakika mayalandırın. Kapağı hiç açmadan fırını 170C’de çalıştırıp poğaçalarınızın üzeri hafif kızarana kadar poğaçalarınızı pişirin. Çok kızartmamaya dikkat edin, aksi taktirde poğaçalarınız sertleşir.

Afiyet olsun…

Kaynak: sihirlipastane.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder