12 Mart 2011 Cumartesi

Hosmerim Tatlisi

Balıkesir’e yolunuz düşerse yemeden ayrılmamanız gereken tatlıdır Höşmerim… Şekeri içindeki lor peyniriyle dengelenmiş bu geleneksel tatlımızı şehirlerimizden Balıkesir sahiplenir. Biz de bu leziz tatlıyı yerinde tadarken, yörenin höşmerim konusunda uzman firması Zaman Höşmerim’i de tanıdık, höşmerim’in hikayesini dinledik… zaman Höşmerim’in kurucusu Engin Gençdemir ile sohbetimizi sizlerle paylaşıyoruz…

Zaman Höşmerimleri 1992 yılından beri Balıkesir’in yöresel tadı olan höşmerim tatlısını üretiyor. Normali, Özel (bol peynirli) höşmerim tatlısı ve koyun höşmeriminin yanı sıra ilk defa dondurmalı ve diğer leziz çeşitleriyle kaliteden ödün vermeyen müşterilerin tercihi, sofraların baş tacı olmuş bile… Üstelik sadece Balıkesir’de değil, Zaman Höşmerim’in ünü şehir sınırlarını da aşmış. İnternet aracılığıyla aldıkları siparişleri Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyorlar.

“Hoş mu erim?”
Engin Gençdemir’e höşmerimin hikayesini sorduk ve kendisi aslında bu ismin çok eskilerden gelen bir yuvarlama olduğuna dair rivayetten bahsetti: “Höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulduğu biliniyor. Osmanlı dönemindeki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan evli kadınlar eşlerine “er” veya “erim” diye hitap ederdi. Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine “Hoş mu erim?” diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine inanılıyor. Günümüze ise bu tatlının adı “Hoşmu Erim”den değişikliklere uğrayarak ‘Höşmerim’ veya ‘Höşmelim’ adını alır. Yöre ile özdeşleşen höşmerim tatlısı bugün artık Havran İlçesi’nin simgesi olmuştur.”

Gerçek höşmerim yiyenlerin damağında yıllarca kaybolmayacak lezzet bırakır
Normal höşmerimin yanı sıra, fıstıklı, çikolatalı, damla sakızlı, meyveli, tahinli gibi daha birçok çeşidi müşterilerinin beğenisine sunarak, geleneksele güncel yorum kattıklarını ifade eden Engin Gençdemir, usulüne standart höşmerim hakkında bize bigi verdi: “Tamamen koyun peynirinden yapılan tatlı; büyük bir dikkat ve yoğun emek ister. Hafif ateş üstünde karıştıra karıştıra pişirilir. Peynir bir süre sonra suyunu salar, süt çorbası kıvamına gelir. Karıştırma işlemi yaklaşık iki saat sürer. Suyu buharlaşarak biterken peynir lor kıvamına gelir. Bir kilo peynire bir buçuk kilo civarında toz şeker dökülerek karıştırılmaya devam edilir. Yeşil sarı karışımı renkte yağını salıncaya kadar karıştırma işlemi devam eder. Daha sonra ocaktan indirilip soğumaya bırakılan bu nefis tatlı, yiyenlerin damağında yıllarca kaybolmayacak lezzet bırakır.”

Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder