13 Mart 2011 Pazar

Cevizli Sultan Lokumu Tarifi

Malzemeler
* 5 su bardağı süt
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı un
* 1,5 su bardağı hindistan cevizi rendesi
* 1 paket vanilya şekeri
* 50 gr kakao (1 paket)
* 1 yemek kaşığı margarin
* 1 paket krem şanti
* 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı
Dikdörtgen fırın tepsinizin içini ıslak bir bezle silin ve hemen ardından üzerine hindistan cevizini serpiştirin. Islak bezle silmenizin amacı tepsinin tabanına hindistan cevizlerinin yapışmasını sağlamak.

4 su bardağı sütü derince bir tencereye dökün. Üzerine şekeri, vanilya şekerini ve kakaoyu ekleyip bir çırpma teli ile iyice karıştırın. Bu karışıma, elekten geçirdiğiniz unu da katıp tencerenizi orta hararetli yanan ocağın üzerine koyun. Karışımın dibinin tutmaması için çırpma teli ile sürekli karıştırın. Eğer unun bir kısmı topaklandıysa (bazen böyle aksilikler olabiliyor) tencereyi ocaktan alıp karışımı blender ile karıştırın. Ardından tencerenizi tekrar ocağın üzerine alıp muhallebiniz kaynayana kadar karıştırarak devam pişirin. Muhallebiniz piştikten sonra ocağın altını kapatın ve margarini içine ekleyip çırpma teli ile hızlı hızlı çırpın. Muhallebinin sıcaklığı ile margarin kısa sürede eriyecektir.

Hala sıcak olan kakaolu muhallebinizi hindistancevizi serpmiş olduğunuz tepsinize dökün. Hazırlamış olduğunuz muhallebi akışkan bir kıvama sahip olmadığından bir yemek kaşığı ile tepsiye kaşık kaşık dökün. Gerekirse bir kaşık daha alın ve diğer kaşıktaki muhallebiyi sıyırarak tepsiye dökün. Hindistan cevizleri muhallebinin üzerine yapışmamalı, bu yüzden ilk aşamada muhallebiyi kaşıkla yaymaya çalışmayın. Bir kaşık muhallebi koyun ve düzeltmeden bırakın. Tenceredeki tüm muhallebi bitene kadar öbek öbek muhallebiyi tepsiye aktarın. Muhallebi, tepsiye döktüğünüzde yayılmayacaktır. Yanınıza bir bardak su alın ve yemek kaşığını suya batırıp yemek kaşığının tersi ile muhallebiyi yayın. Kaşığınızı sık sık suya batırın ki muhallebi kaşığa yapışıp altındaki hindistan cevizine bulaşmasın. Tepsideki muhallebinizi düzleştirdikten sonra soğumaya bırakın.

Muhallebiniz iyice soğuduktan sonra 1 paket kremşanti tozunu ve 1 bardak soğuk sütü çırpın. Muhallebinizin soğuyup soğumadığını kontrol edin. (Muhallebiniz hala sıcaksa kremşantiyi üzerine dökmeyin, aksi taktirde kremşanti sıcaklıkla erir ve daha sonra katılaşmaz.) Hazırladığınız kremşantiyi muhallebinizin üzerine dökün ve bir kaşığın tersi yardımı ile üzerini düzleştirin. İri dövülmüş cevizlerinizi de üzerine serpiştirerek katılaşması için bir kaç saat buzdolabında bekletin. (1 gece buzdolabında bekletilmesi daha iyi sonuç veriyor)

Son olarak sıra şekil vermeye geliyor. Tepsinizi buzdolabından çıkartın. Suya batırdığınız kahvaltı bıçağı ile (muhallebi yapışmasın diye suya batırılıyor bıçak) tepsinin bir kısa kenarından karşısındaki kısa kenara doğru bir parmak genişliğinde şeritler kesin. Daha sonra tepsinin bir uzun kenarından karşısındaki uzun kenara doğru muhallebiyi dört eşit şerit halinde kesin. Kestiğiniz herbir şeridi rulo şeklinde yuvarlayın ve tabaklara yerleştirin. Arzuya göre üzerlerini yarım ceviz taneleri ile süsleyebilirsiniz. Tatlınızı servis edene kadar buzdolabında bekletin ve soğuk olarak sunun.

Afiyet olsun…

Kaynak: sihirlipastane.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder