19 Mart 2011 Cumartesi

Kiymali Ay Coregi Tarifi

Hepinizin bildiği gibi Ay Çöreği aslında tuzlu değil tatlı olur elbette. Ancak ablamın bizim için sık sık yaptığı ve tarifini aşağıda sizlerle paylaştığım Kıymalı Ay Çörekleri görüntü itibarı ile gerçekten de hepimizin bildiği o tatlı Ay Çöreklerini andırıyor. Bu ismi ablam mı onlara verdi yoksa gerçekten de Kıymalı Ay Çöreği diye bir şey var mı bilemiyorum :-). Bazı arkadaşlarımın “Kıymalı Ay Çöreği mi olurmuş! Bu bayağı bayağı kıymalı poğaça işte.” demesine rağmen bunlar benim için yine de Ay Çörekleri ;-)

Hemen hemen tüm mayalı hamurlarda olduğu gibi bu çörek de ilk piştiğinde yumuşacık ve pamuk gibi oluyor. O yüzden mümkünse çörekleri pişirdiğiniz gün ve ılık olarak tüketin.

Malzemeler:

*
6 su bardağı un
*
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
*
1 adet yumurta
*
1 büyük patates (haşlanmış)
*
1,5 çay kaşığı tuz
*
½ paket yaş maya
*
1 çorba kaşığı toz şeker
*
½ su bardağı su (ılık)

İç Harcı:

* 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
* 2 orta boy kuru soğan
* 500gr kıyma
* 1 büyük boy patates (haşlanmış)
* 2,5 çay kaşığı tuz
* 1 tutam maydanoz
* ½ çay kaşığı pulbiber
* 2 çay kaşığı karabiber
* 2 çay kaşığı kekik

Yapılışı:

Öncelikle çöreğinizin iç harcını hazırlayın. Rondoda çektiğiniz soğanları ayçiçek yağı ile teflon bir tavada kavurun. Soğanlar pembeleşince kıymayı da katıp kavurmaya devam edin. Bu arada haşlanmış patatesinizi bir kaseye rendeleyin. Kavrulmuş olan kıymanın üzerine patatesi, maydonozu, pul biberi, kekiği, karabiberi ve tuzu da ekleyip orta hararetli ateşte ara ara tahta bir kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Hazır olan iç harcınızı ateşten alıp soğumaya bırakın.

Bir kaseye suyu, toz şekeri ve mayayı koyup eritin. Ununuzun yarısını derince bir kaba koyun ve unun ortasını havuz şeklinde açın. Bir kapta çırpma teli ile yumurtanızı çırpın. Açtığınız havuzun içine yumurtayı boşaltın. Çorba kaşığı yardımı ile yavaş yavaş yumurta ile unu karıştırın. Haşladığınız patetesinizi üzerine rendeleyip geri kalan ununuzu, tuzu ve mayalı karışımı da ekleyip hamurunuzu yoğurun. Hamuru yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez örterek (ancak bez hamurla temas etmemeli) 5 dakika dinlendirin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içi kadar açın. Açtığınız hamurun ortasına kıymayı koyun.

Hamurun bir köşesini ortaya doğru kıvırın.

Kıvırdığınız hamuru rulo şeklinde yuvarlayın.

Yuvarladıktan sonra köşelerini parmağınızla bastırın.

Ay biçmi verip üzerine yumurta sürün. Ben elimle düzgün bir ay biçmi vermeyi beceremediğimden çay bardağı ile bu biçmi verme yöntemini geliştirdim :-) Hamuru çay bardağına sararken parmağınız ile birleştirdiğiniz kısmın (yukarıdaki fotoğrafta gösterilen) dışarıda kalmasına dikkat edin.



Daha önceden 180C’de ısıtılmış fırınınızda üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

Kaynak:sihirlipastane.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder