2 Mart 2011 Çarşamba

Dunyanin en iyi 10 mutfagi

1. Fransız Mutfağı
Fransız mutfağı en az edebiyatı ve sanatı kadar iyi tanınır. Unlu yiyecekleri Fransız mutfağının temelini oluşturur. Peynir ve şarap kültürü mutfağın çok büyük bir kısmını oluşturur. Pek çok restoranı bulunan Fransa’da yalnızca Paris şehrinde 5,000 adet yemek yenilebilecek yer bulunmaktadır.

2. İtalyan Mutfağı
Dünyanın en eski mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağında neredeyse her şeyin içerisinde zeytinyağı bulmak mümkün. Mutfağın tarihi 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Normal bir İtalyan yemeği 4 bölümden oluşur. “Antipasto” adı verilen başlangıç, “primo” denilen ve makarna ya da pilavdan oluşan ara sıcak, “Secondo” yani ana yemek(genellikle et yemeği) ve “dolce” adı verilen tatlı. İtalyan mutfağında 400 çeşit peynir ve 300’den fazla sos bulunur.

3. Çin mutfağı
Çin’in belirli bölgelerinden gelen ve tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılan Çin mutfağı hergün dünya nüfusunun 1/3’ü tarafından tercih ediliyor. Yiyeceklerin çoğu ısırık büyüklüğünde hazırlanıyor. Bunun nedeni ise Çin kültüründe çatal ve bıçağın silah olarak kabul edilmesi. Masaya oturan herkese bir kase pilav verilmesi de geleneksel bir durum. Çin mutfağının en garip yiyeceği ise şüphesiz köpek etinden yapılan yemekleri…

4. Hint mutfağı
Dünyanın en karmaşık ve çeşitli mutfaklarından biri olan Hint mutfağı doğu, batı, kuzey ve güney olmak üzere ülkenin bölgelerine göre ayrılmış durumda. Genelde vejetaryen olan yemeklerin yanı sıra koyun, kuzu, tavuk, balık ve keçi etine rastlamanız da mümkün. Yemekler genelde çatal bıçak kullanılmadan yeniyor ve sandalye yerine yere oturuyorsunuz. Hint mutfağını denemek ilginç bir macera olabilir.

5. Tai (Tayland) Mutfağı
Ekşi, acı, tatlı ve tuzlu tatlarıyla Tai mutfağı her türlü damak zevkine hitap etmeyi başarıyor. Taze baharatların ve sebzelerin kullanıldığı yemeklerde pirinç bolca kullanılıyor. Ayrıca balık sosu ve karides püresi de sıkça tercih ediliyor.

6. Meksika Mutfağı
Çeşitli baharatları ve tatlarıyla Meksika mutfağı acılı yemekleriyle ününü duyuruyor. Meksika mutfağına has yemekler Aztek, Maya ve İspanyol kültürünün bir karışımı niteliğinde. Tatlı ekmeklerini ise Fransızlardan alan Meksika mutfağında egzotik yiyeceklere rastlamak da mümkün… Örneğin çıngıraklı yılan, iguana, böcekler ve geyikler de menüde karşınıza çıkabilir.

7. Japon mutfağı
Japon mutfağı gün geçtikçe daha geniş bir çevre tarafından tanınıyor ve tercih ediliyor. Dünyanın dört bir yanında bulunan 150 restoran arasında Tokyo restoranları en lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor.

8. İspanyol mutfağı
Balık ve et ağırlıklı olduğu kadar sebzelerin de tercih edildiği İspanyol mutfağı, çeşitli baharatlarla şölen yemeklerini aratmıyor. İspanyol yemekleri yağın bolca kullanılmasıyla da ün yapmış durumda. Yemeklerin yanında en çok tercih edilen içki ise şarap ve meyvelerden yapılan sangria…

9. Yunan mutfağı
Türk ve İtalyan mutfaklarından bolca etkilenen Yunan mutfağı, zeytinyağı, sebze ve baharatların bolca kullanıldığı yemeklerle damak zevkinize hitap ediyor. Yunanistan’da eski mutfak kültürünü de görme fırsatı elde edebilirsiniz. Tarihi eser niteliğindeki mutfak ve servis malzemeleriyle orta çağa doğru bir yolculuk yapabilirsiniz.

10. Lübnan mutfağı
Lübnan, Orta Doğu’nun size sunmak için elinde bulundurduğu tüm tatlara şahitlik edebileceğiniz bir mutfak kültürüne sahip. Genellikle Akdeniz’e özgü yemekleri sebze açısından oldukça zenginken et biraz daha az kullanılıyor.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder