6 Temmuz 2011 Çarşamba

Vonalı Celal

Vona, kelimesini Anadolu yörelerimizle özleştirmek zor gözükürken tarihin sayfalarını biraz aralayıp Rum-Pontus zamanına gidersek etkileşimleri ortaya çıkarmak daha kolay olur. Nitekim, Vona, Ordu'nun Perşembe ilçesinin eski adıdır. Celal Öztürk ise 1946 yılında Vona'nın, yani Perşembe'nin Ramazan ilçesinde doğmuş has be has Karadenizli bir emektar, bir girişimcidir.
Bugün Vonalı Celal olarak bilinen Cemal Öztürk, uzun yıllar mutfaklarda çıraklık yaptıktan, gemilerde çalışıp dünyayı gezdikten ve birikimini tamamladıktan sonra 1976 yılında yine kendi yöresinde bir lokanta açarak maharetlerini döktürmeye başlar. Aslında en büyük şanı "turşu" üzerine çoktan denizleri aşmıştır. Ancak kendisi turşudaki başarısını Karadeniz yerel lezzetlerinde de sağlar ve bugün biri İstanbul, Cankurtaran olmak üzere iki köklü lokantaya adını yazdırır.
Vonalı'nın Turşuları
Turşu yediğini zannedenlere ezber bozdurur Vonalı Celal. İster lokantada tüketin, ister eve götürün ama şu turşuları bir bir deneyin; Kiraz, erik, yumurta, yeni dünya, maydonoz kökü, kara yemiş ve daha başka seçeneklerden oluşan turşu çeşitleri toplam 100'ün üzerinde ve hepsi de Noterden tasdikli...

Vonalı Celal'de 3K
Kuymak, Kavurma ve Karalahana Dolması diyince üçünün bir arada bulundukları adres belli. Peynir gerçek kuymak peyniri Çeçil de denir), teryağı Perşembe'den transfer, lahanalar yayladan, kavurma da genlere yerleşmiş teknik ile...




Karadeniz'in Yabani Otları
Sakarca ismini hiç duymamış olabilirsiniz, ama sizi temin ediyoruz ki Vonalı Celal'de bir kez yumurtalı Sakarca yediniz mi bir daha kolay kolay Sakarca'yı unutamazsınız. Isırgan otlu yağlaç da enteresan bir lezzet. Öte yandan yapılışı kuymağa çok benzediği için ısırgan otunu tek başına tüketebilirsiniz.
Mısır ekmeğinin madara edildiği Boğaz Balıkçılarına inat, Vonalı'da mısır ekmeği, kek gibi değil, mısır ekmeği gibi. Ana yemekte ister balık siperişi verin, ister vermeyin ama içli tava hamsiyi mutlaka tecrübe edin. Son olarak cevizli helvanın ardından fındık kabuğu ateşinde pişen Türk kahvenizi yudumlamayı da ihmal etmeyin.



Adres:Kennedy Caddesi Sahil Yolu No: 40/1
Ahırkapı / Cankurtaran / İstanbul
Telefon:+90 212 516 18 93
+90 212 517 68 84
Faks:+90 212 518 72 50
E-Posta:vonali@vonalicelal.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder