14 Temmuz 2011 Perşembe

Kavaklıdere Narince 2008



İlk yazımda sizlere favori beyaz şaraplarımdan olan, Kavaklıderenin Kapadokya Cotes d’Avanos bağlarında yetiştirilen 2008 Rekolte ve %100 Narince üzümünden yapılan Prestige Narince şarabı hakkında bilgi ve tadım notlarımı aktarmak isterim.

Bu şarapta şaşırtıcı olan Narince üzümünün yetiştirildiği bölgedir. Narince üzümünün yetiştirildiği en uygun il Tokat dır.Son zamanlarda değişen iklim şartları, bununla beraber o bölgedeki yağışın artması, pyhlloxera’nın bağlarda görülmesi Kavaklıdere şarap yapımcılarını yeni yerler aramaya zorlamıştır. Kaldı ki bu olumsuz gibi gözüken gelişmeler bence Narince üzümünün iyi yönde evrim geçirmesine ve kendini daha iyi pazarlayabilecek bir konuma getirmeyi başarmıştır.<span id="more-602"></span>

Kavaklıdere Kapadokya bağlarının deniz seviyesinden yüksekliği 950 metredir. Bağlar kuzey-güney doğrultusunda düzenlenmiştir. Karasal iklimin hakim olduğu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Kapadokya bağ alanları kızılırmak havzası etkisinde mikroiklime sahip bulunmaktadır. Bölge geneli volkanik karakterli, hafif ve orta alkali, tuzsuz, kalkerli, organik madde ve besin elementleri açısından zayıf karakterdedir. Bölgedeki toprağın su tutma kapasitesi düşüktür. Tüm bu özellikler kaliteyi fazlasıyla yükseltiyor. İdeal beyaz şaraplık üzüm yetiştirmeye uygun bölgede yaz güneşini iyi alan ancak sıcaktan kavrulmayan bu bağlarda, gece-gündüz arası yüksek sıcaklık farkı sayesinde üzüm hem olgunlaşabilmekte, hem de sağlıklı bir asidite yakalamaktadır. Hasat ise 20 Ağustos ile 20 Ekim arasında yapılır.

Kavaklıdere Narince 2008;

12 ay Fransız meşe fıçılarında olgunlaştırılmış, yoğun, parlak altın rengine sahiptir.

Burunda misket limonu, ıhlamur, portakal çiçeği, akasya, meşeden gelen füme kokularına sahiptir.

Damakda zarif, hafif yağlı, asidite-alkol dengesi iyi ayarlanmış, orta-uzun bitişe ve kompleks bir yapıya sahiptir.

Zeytinyağlılar, patlıcanlı mezeler, hafif krema soslu makarnalar, buğulama balıklar, ızgara somon ve diğer ızgara deniz mahsülleri ile beraber tüketilmesini tavsiye edebileceğim bir şaraptır.

Kaliforniya da Burgundy tarzı üretilen; fazla meşe içerisinde boğulmamış, taze ve canlı bir asiditeye sahip hafif kremamsı Chardonnay’lerden hoşlanan şarapseverlere keyifli zaman geçirtecek özel bir şaraptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder