6 Temmuz 2011 Çarşamba

Efe Balık, Yeşilköy

Efe Balık, çalışkanlık ve araştırmacı ruhun birleşimi ile çok değil, yalnızca 1,5 yıl evvel Yeşilköy sahiline yerleşmiş bir deniz ürünleri cenneti. Efe Balık, sanıldığı gibi Rakı markası ile hiçbir ilişki taşımıyor. “Efe”, çalışkan girişimci Cüneyt Nasırlıoğlu’nun biricik oğlunun ismi. Aynı zamanda TRT’deki reji görevini sürdüren Cüneyt Bey aslen Diyarbakırlı, ancak bir Egeli’yi şaşırtacak kadar Ege mutfağı sevdalısı. Böylesine bir tutkunun varlığıyla süregelen çalışmalar ve araştırmalar sonucu ekibiyle birlikte konusunda öncü niteliği kazanacak lezzetlere imza atmış.
Daha fazla uzatmadan zihnimize kazınan lezzetlerden bahsedelim.
Ege Otları Tabağı
Biz İstanbullular alışmışız Ege otlarının farklı tabaklarda sunulmasına. Fakat Efe Balık, tıpkı Ege restoranlarında olduğu gibi otları birbirine karıştırarak aynı tabakta sunuyor. Üzerine de genelini kaplamayan az sarımsaklı, taze ve diri domates sosu serpiyor. Radika, cibez, kayakoruğu ve hardalotu bu tabağı yeşil tonları ile süslüyor.
Bakırda Deniz Tarağı, Sübye, Midye
Sunum başlı başına iştah açıcı! Hafif çukur, kalaylı bakır tepside tüm deniz ürünleri sarımsak, acı biber ve bol tereyağı ile sunuluyor. Deniz lezzetleri baharatın ardında biraz perdelense de doğu ile batının güzel bir sentezi olarak kurgulanmış.
Lağos Lokumu
Yine yaratıcı örneklerden biri! Kremalı sosa sahip lağos balığından yapılan gerçek anlamda lokum gibi damakta dağılan bu lezzeti yemek sanırım sadece Efe Balık’ta mümkün olur. Bunun gibi iddialı tatlar varken kalamar, karides gibi alışıldık ara-sıcaklara muhtaç kalmamak heyecan verici.
Bohçada Deniz & Balıklı İçli Köfte
Deniz ürünleri yufkadan bohçaya girmiş girmesine ama bohçada kuruyup lezzetini yitirmemiş. İçli köfte ise neredeyse Kemal Paşa tatlısı gibi şerbetli! Ortadan kesildiğinde malzemeler etrafa dağılmıyor, bir arada ve suyunu muhafaza etmiş biçimde kalabiliyor.
Kabak, Tahin & Muz Üçlemesi
Kulağa son derece basit gelen bu üçleme daha önce denemeyenlerin şapkasını uçurtacak kadar lezzetli. Kireç suyunda hazırlanmış ve bir lokmalık şekilde biçimlendirilmiş çıtır kabak tartlısı, üzerine serpilen tahin ve en tepede muz halkasıyla birilikte tadıldığında afrodizyak etkisi yapıyor.
Tedarik İş bilenden…
Balıkların hepsi İstanbul’da keşfedilen Trabzonlu bir balıkçının memleket kontakları ile lokantaya direkt Karadeniz’den getiriliyor. Kabuklular Çanakkale’den, taze otlar İzmir, Torbalı’dan, mutfak ekibi ise eski idollerden.
İnsancıl Fiyatlar!
Bu denli yüksek kalite lezzetlere biçilen fiyatlar gerçekten insancıl. Mezeler 4 ile 8 TL arasında. İki, üç kişinin birlikte tüketebileceği deniz tarağı, sübye tepsisi sadece 12 TL. Leziz otların bir arada bulunduğu koca tabak 10 TL. Yeni seri gibi büyük Rakı fiyatları 60-65 TL arası, yeni çıkan ALA ise 90 TL.

1 yorum: