6 Temmuz 2011 Çarşamba

Tokyo Restaurant

Sizi bilmem ama benim için şehirdeki en favori Japon restoranı “Tokyo Restaurant”. İtiraf ediyorum ki sahiplerini tanıyorum. Ancak 2006 yılında İstiklal – Sıraselviler arasında açılan bu restorana sahiplerini tanımadan çok daha evvel müdavim olmuştum. İyi ki de tanımışım. Çünkü uzun zamandır Japonları tanıdıklarını, kültürlerine ve geleneklerine ne kadar vakıf olduklarını bu sayede öğrendim. Japonlara karşı duydukları saygı sonsuz olduğu için mutfaklarının hakkını da vermeye çalışıyorlar. Ve de Japon konsolosu da dahil olmak üzere birçok Japon misafirleri var.
Tokyo restaurant son derece geleneksel mimariye sahip. Aşağı katta köşeli çizgilere sahip masalar, sushi bar; ikinci katta ise üç adet “tatami” odasına ek olarak bölmelerden oluşan masalar mevcut. “Tatami” esasında klasik Japon odalarının zeminine serilen malzemeye verilen isim. Tatami odasına ayakkabısız giriliyor ve yer yastıklarında oturuluyor. Japon filmlerinden alışık olduğumuz gibi servis yapanlar da dizlerinin üzerine çökerek bunu gerçekleştiriyorlar.
Sushi ustası Yu-San aslen Taylandlı olmasına rağmen iyi ustaların yanında yetişmiş ve eline çok hakim. Pirincin kıvamını çok iyi ayarlamakla kalmayıp şekil verirken de büyücü edasıyla çalışıyor. Keskin bıçağı ile tekniğine uygun kestiği balıklarla diğer malzemeleri buluşturduğunda nigiri, maki, temaki gibi el hüneri isteyen sushi çeşitleri görsel ve tatsal güzelliğe erişiyor.
Sunumlardaki bir başka ahenk ise seçilen tabaklar. Pastel renklerdeki seramik tabaklar geleneksel zarafeti iyiden iyiye hissettiriyor. Son gidişimde en çok şaşırdığım nokta en aşağı kata indiğimde gördüğüm mutfağın büyüklüğüydü. Neredeyse bir otel mutfağı büyüklüğünde, tüm gereçler pırıl pırıl ve mutfağa ait her türlü uygulamayı gerçekleştirecek imkan hazır.
Hazır Japon balıkları hakkındaki dedikodulara son vermişken (bknz “ana menü - dünyada” bölümümüz), İstiklal caddesine birkaç adım ötede olan bu restoranı şayet keşfetmediyseniz tez zamanda yolunda bulunmanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder