Zerde, Konya yöresine ait bir tatlı. Yapımı da oldukça basit.
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı gülsuyu
1 gram safran
23 su bardağı (4.5 litre) su
2 kg tozşeker
1 paket ararot (250 gr.)
Süslemek için:
Kuş üzümü, dolmalık fıstık
Hazırlanışı:
Safranı yarım su bardağı gülsuyunun içinde akşamdan ıslatın. Pirinci tuzsuz ılık suda 10 dakika ıslatın. Yıkayıp süzdükten sonra 4 litre suda kaynatın. Suyun üstünde oluşan köpükleri kaşıkla alın. Lapa olmamasına dikkat edin. Pirinçler pişince içine safranlı gülsuyunu ilave edin. Biraz kaynattıktan sonra toz şekeri de ilave edin ve karıştırın, bir taşım kaynatın. Şeker, pirincin fazla pişmesini önleyecektir.
Bir paket ararotu 3 su bardağı suda karıştırıp ezin. Tahta kaşıkla aynı yönde karıştırarak kaynayan suya azar azar dökün. Zerde koyulaşıp, kaşığa alınca uzayan kıvama gelince ateşten alın. Sıcakken kaselere dökün. Soğuyup üstü pelte kıvamında olunca ıslatıp süzdüğünüz kuş üzümleri ve dolmalık fıstıkla süsleyin
Kaynak:gurmerehberi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder