Havanın henüz teras, bahçe ve sokaklara dökülmemize izin vermemesini fırsat bilerek kapalı alandaki favori eğlencemiz fasıl muhabbetinin peşine düştük.
DEVAMI
AVRUPA YAKASI
BADE
Bade Restoran dışarıdan küçük gibi görünse de 270 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip. 125 yıllık tarihi bir binada bulunuyor. 1999’dan beri Kameriye Sokak’ta. Mekân iki katlı; dört odası ve dört salonu var. Odaları 10-15 kişilik gruplar için ideal. Ayrıca 50-60 kişilik bir de bahçesi var. Menüsüne gelecek olursak, balık ağırlıklı zengin bir listesi var. Dilerseniz restoranın en çok tercih edilenlerini sayıp iştahınızı kabartalım: Maydanoz, limon, patates, havuç ve soğanla buharda pişirilen soya soslu uskumru, fesleğen, otlu mezgit sarma, kabak, havuç ve patlıcanın yoğurtla buluştuğu dilber (farklı şekillerde yapılan bir çeşit borani), közde kırmızı biber ve patlıcan, mısırlı tavuk, baharatlı mezgit, mevsim yeşilliklerinden isteğe göre hazırlanan peynirli ve nar ekşili Bade salata çok beğeniliyor. Şefin özel tavsiyesi kaşar sufle. Geceyi tatlı tatlı sonlandırmak içinse çikolatalı sufle ideal.
Fiks menü limitsiz 70 TL, limitli 55 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Her akşam ud; cuma ve cumartesi günleri ise ud ve kanun eşliğinde Türk Sanat Müziği dinleyip fasıla eşlik edebiliyorsunuz. Sadece ud ve kanun dinlemek için bile gidilir; yanında yemekler cabası.
(0212) 249 67 40 Kameriye Sokak 13, Beyoğlu Her gün 10.00-04.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
CAMBAZ İSTANBUL MEYHANESİ
Cambaz İstanbul Meyhanesi, Cezayir yokuşundaki dört kartlı yeni binasına taşındığından beri daha bir gidilesi, daha bir gözde. Menü Ermeni, Rum ve Osmanlı mutfağının enfes lezzetlerinden oluşuyor. Duyguları körükleyen şarkılar, canlı fasıl eşliğinde artık memleketi mi kurtarırsınız, aşktan mı, yoksa hayatın hayhuyundan mı bahsedersiniz orası size kalmış.
Canlı fasıl cuma-cumartesi 21.00-01.00 arasında. Fiks menü 85 TL. 10 kişi ve üzerine indirimli.
NEDEN GİDİLİR?
Özellikle güzel havalarda sokak kalabalığında değil ama yine açık alanda, daha sakin bir yerde olmak isterseniz binanın üst katında yer alan teras ideal.
(0212) 244 75 92 Cezayir Çıkmazı 5/B, Beyoğlu. www.cambazistanbul.net Her gün 20.00-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
BONCUK
Nevizade deyince akla ilk gelen meyhanelerden Boncuk. 1992 yılından beri Balıkpazarı’nda hizmet veriyor. Sıcak ve soğuk mezeler, taze balık çeşitleri ve tatlılarla sofranızı donatabilirsiniz. Uskumru dolması, topik ve dalak dolması mekânın özel lezzetlerinden. Hafta içi pek yoğun olmuyor ancak hafta sonu rezervasyon yaptırmakta yarar var.
Canlı fasıl her gün 20.00-00.00 arasında. Fiks menü 60 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Ermeni mutfağı ağırlıklı bir menüye sahip. Tercihiniz Ermeni yemekleri ve mezeleriyse ya da bu mutfağı merak ediyorsanız Boncuk’a mutlaka yolunuzu düşürün.
(0212) 243 12 19 Nevizade Sokak 7A, Balıkpazarı-Beyoğlu. Her gün 12.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
CUMHURİYET MEYHANESİ
Cumhuriyet Meyhanesi, kuşkusuz en ünlü meyhane. Beyoğlu'nun temel taşlarından diyebiliriz. Öğrenci de gidiyor, sanatçı da, akşamcı da… Mezeler, yemekler Halit Özcan tarafından hazırlanıyor, seçenek çok. Rakı dışında şarap ve diğer alkollü içkiler de mevcut ancak genel tercih rakıdan yana. Levhasında ‘Gazi'den beri’ yazan mekânda her 10 Kasım'da Atatürk'ün masası, Kulüp Rakı, 09.05'i gösteren bir saat ve beyaz leblebiyle hazırlanıyor. Mekânın ilk iki katında Türk Sanat Müziği çalıyor. Canlı müzik ve fasıl havanızdaysanız, üçüncü katta aradığınızı bulabiliyorsunuz. Her gün canlı fasıl programı var. Cuma-cumartesi fiks menü servis ediliyor.
Cuma-cumartesi fiks menü 70-80 TL. Diğer günler à la carte seçeneği var. Cuma-cumartesi canlı müzik programı 01.00’e kadar devam ediyor; diğer günler müşteri yoğunluğuna göre değişiyor.
NEDEN GİDİLİR?
Tarihi bir atmosferde, klasik bir akşam geçirmek için.
(0212) 293 19 77 Balık Pazarı Sahne Sokak 47, Beyoğlu. Her gün 11.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli. www.tarihicumhuriyetmeyhanesi.com.
DEGÜTASYON
Balık Pazarı’nın en eskilerinden, 1928 yılından beri orada. Hatta Orhan Veli’nin bir şiirinde bile adı geçiyor: ‘Canan ki Degüstasyon'a gelmez, Balık Pazarı'na hiç gelmez.’ Ahmet Usta’nın hazırladığı mezelerden, balık ve et çeşitlerinden tadabileceğiniz mekânın ikinci katındaki teras, özellikle yaz akşamları harika oluyor. Hem fiks hem de à la carte uygulamaları var. Fiks menüde et ya da balık isteyebiliyorsunuz. Hafta sonu rezervasyon gerekiyor.
Canlı fasıl hafta içi 20.00-00.30, hafta sonu 20.00-03.00 arasında. Limitsiz fiks menü 65, limitli 55 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Gittiğiniz meyhanede müzik sizin için önemliyse mekânın fasıl ekibi sizi fazlasıyla memnun eder. Repertuarları çok geniş; klasik meyhane şarkıları dışında daha az bilinen şarkıları da çalarak gönlünüzü fethediyorlar.
(0212) 292 06 67 Balık Pazarı 41, Galatasaray. www.degustasyonrestaurant.com Her gün 12.00-02.00 arasında açık.Kredi kartları geçerli.
DEMGAH
Nevizade’nin bilinen meyhanelerinden biri. Yerli müşteri olduğu kadar turistleri de görmeniz mümkün burada. 1985’ten beri müşterileriyle buluşuyor. Kapı önüne kurulan masalar Nevizade ruhunu yaşamak isteyenler için ideal. Hem fiks hem de à la carte menü uygulaması var. Demgah salatası, köpoğlu mancası, kömürde levrek ve çipura ile mısır ununda hamsi, radika, pazı kavurma denemeniz gereken lezzetler arasında. Mekânın alt katı müziksiz, sakin; üst katı ise fasıl ekibi coşturuyor.
Fasıl programı hafta içi 20.00 - 00.00 arasında; hafta sonu ise gece 01.00’e kadar devam ediyor. Fiks menü 60 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Çoban kavurma Demgah’ta yenir.
(0212) 245 09 64 Nevizade Sokak 12, Balıkpazarı-Beyoğlu. Her gün 09.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
KALAMATA MEYHANESİ
Akaretler’de 45 numarada hizmet veren Kalamata Meyhanesi, klasik meyhane algısına yeni bir boyut kazandırdı. Şık bir meyhane burası. Bembeyaz masa örtüleri, ahşap parke ve sandalyeler, şık ferforje aplik ve avizeler farklılığı ortaya koyuyor. Gruplara özel üç ayrı menü seçeneği var. Pazartesi hariç her gün canlı müzik var, Türk Sanat Müziği ve Grek şarkılar söyleniyor.
Çarşamba 22.30-01.30 arasında Türk Sanat Müziği sanatçısı Gökhan Sezen sahnede, diğer günler 21.00-01.30 arasında Türkçe ve Grek müzik programı var. Fiks menü hafta içi 95, hafta sonu 110 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Akaretler ortamında meyhane eğlencesini tatmak için gidilir. Ayrıca donmuş, konserve ve hormonlu hiçbir malzeme kullanmıyorlar; sağlıklı beslenmeye dikkat edenlere duyurulur.
(0212) 258 87 88 Süleyman Seba Caddesi 45, Akaretler. Pazar hariç her gün 19.30-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
ELMADAĞ MEYHANESİ
Meyhane deyince nedense sahibi hep erkekmiş gibi gelir, meyhane işi erkek işiymiş gibi algılanır. Elmadağ Meyhanesi kafalardaki bu algıyı kırıyor. Sahibi bir kadın: Pürlen Kurtböke. Lezzet ve eğlencenin buluştuğu adres Elmadağ Meyhanesi, annenizin, hatta anneannenizin pişirdiği lezzetlerle misafirlerini ağırlıyor. Her cuma ve cumartesi Celal Altıok ve arkadaşları Türk Sanat Müziği, nostaljik ve güncel parçalarla kulakların pasını siliyor.
Canlı müzik 21.00-00.30 arasında. Limitsiz fiks menü 85 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Erkek egemenliğindeki meyhane kültürünün kadın eli değmiş olanını tecrübe etmek için.
(0212) 241 03 20 Cumhuriyet Caddesi Pak Apartmanı 6/C, Elmadağ. Her gün 19.30-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
FERAYE MEYHANE
Balo Sokak’ta tarihi ve nostaljik Ezine Apartmanı’nın birinci katında bulunan Feraye, balkonları, cumbası, şöminesi, yüksek tavanı,100 kişilik oturma salonu ve barıyla hizmet veriyor. Buranın menüsü Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı. Mevsimlik balıkları, asma yaprağında sardalye, kalamar kokoreç, levrek marine, slotka gibi tadına doyulmaz deniz mahsulleri mezelerinin yanında, zahter salatası, ada börülcesi, radika ve deniz börülcesi tam damaklara layık. Mezeler ve yemeklerde olduğu kadar müziklerinde de seçenek çok: Salı ‘Taş Plaktan Gecesi’ yapılıyor. Perşembe Selim Sesler ve Trakya Roman Grubu, cuma Çorlulu Savaş ve Grup Kompozisyon, cumartesi Feraye Fasıl grubu sahne alıyor, 04.00’e kadar alternatif müzikler DJ’ler eşliğinde misafirleri coşturuyor.
Canlı müzik 21.00-01.00 arasında. Limitsiz fiks menü hafta içi 65, hafta sonu 75 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Grup olarak değil de sevgilinizi, eşinizi, dostunuzu alıp gitmek isterseniz mekânın iki kişilik balkonları sizi bekler.
(0212) 244 74 72 Balo Sokak 1, Beyoğlu. www.feraye.net Pazar hariç her gün 11.00-04.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
LEVENDİZ RUM MEYHANESİ
Ortaköy’de hizmet veren mekân genelde gece kulüplerinin olduğu semte ayrı bir hava katıyor. Blackk’in dışarıdan merdivenlerle çıkılan, kış bahçesi tarzındaki bölümünde bulunuyor. Yunan mutfağının hakim olduğu meyhaneye oturduğunuz anda İstanbul ve Boğaz manzarası karşınızda, üstüne de fasıl; değmeyin keyfinize. Soğuk mezeleri çok güzel ve lezzetli; cacıki, Ermeni pilakisi, tahinli köz biber, humus, Yunan haydari, Ege otları gibi daha pek çok meze denenmeli. Fasıl da yemeklere tat katıyor.
Pazar ve pazartesi hariç her gün canlı müzik var. Buzuki Orhan ve grubu 21.00-01.00 arasında sahnede. Limitsiz fiks menü hafta içi 95, hafta sonu 110 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Boğaz’a nazır esaslı bir meyhane keyfi için.
(0212) 236 72 56 Muallim Naci Caddesi 71, Ortaköy. www.levendiz.com Her gün 19.30-00.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
GALATA MEYHANESİ
Galata Meyhanesi, Beyoğlu’nda fasıl geleneğini 17 yıldır aralıksız sürdürüyor. Pazar günleri hariç her gün keman, kanun, ud ve darbukadan oluşan dört kişilik saz heyeti gelenleri duygudan duyguya sürüklüyor. 21.00’de başlayan program hafta içi 00.00’a kadar, hafta sonu ise 00.30’a kadar sürüyor. Ünü uzak diyarlara kadar uzanan Galata Meyhanesi The New York Times’da da adından söz ettirmeyi başarmış. Gazetenin muhabirlerinden Stephan Kinzer İstanbul meyhanelerinden bahsettiği yazısında kendi favorisinin ‘Galata’ olduğunu yazmış. Fazla söze gerek yok; gidip görmek lazım. Yoğurtlu pazı sarması ve irmik helvası meşhur.
Limitli fiks menü hafta içi 65 TL, Hafta sonu 75 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Asmalımescit veya Nevizade karmaşasından uzakta, sakin bir sokakta bulunması en önemli avantajlarından.
(0212) 293 11 39 Orhan Adli Apaydın Sokak 5A, Beyoğlu. www.galata.com.tr Pazar hariç her gün 19.30-00.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
KREPEN’DEKİ KADİR’İN YERİ
Nevizade klasiklerinden. Rum ustalarından aldığı eğitimle 1951’de Krepen Pasajı'nda ilk dükkânını açan Kadir Karmak dükkânına da kendi ismini veriyor. Krepen Pasajı’ndan Nevizade’ye taşınan meyhane şimdiki yerinde 1982'den beri hizmet veriyor. Taşındıktan sonra müşterilerini kaybetmemek için mekânın ismi küçük bir değişikliğe uğruyor ve Kadir’in Yeri’nin önüne ‘Krepen’deki’ ekleniyor. İki salonu ve bir de terası var. Meyhane geleneği fasıl her gün mevcut. Yazın sokağa atılan masalarda oturmak vazgeçilmez zevklerden. Eğer mevsimiyse marine edilmiş levreği tavsiye ederiz.
Canlı fasıl her gün 20.30 -00.00 arasında. Hafta sonu 02.00’ye kadar uzayabiliyor. Limitsiz menü 80 TL, limitli ise 60 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Gösterişten uzak, sakin bir ortama sahip. Gerçek anlamda kafa boşaltabiliyorsunuz.
(0212) 243 61 30 Nevizade Sokak 12/, Balıkpazarı,Beyoğlu. Her gün 12.00-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
KALLAVİ
1995’ten beri Etiler’de hizmet veriyor. Şehrin en ünlü meyhanelerinin başında geliyor Kallavi. Fiks menüsünde mantar salatasından mercimek köftesine, favadan zeytinyağlı yaprak sarmasına kadar 15 çeşit mevcut. Peynirli tepsi böreği, kaşarlı mücver, Arnavut ciğeri ara sıcaklar; salata, ana yemekte çıtır piliç pane veya ızgara köfte ve pirinç pilavı, meyva ve limitsiz yerli içki fiks menünün geri kalan kısmını oluşturuyor. Mezeler günlük olarak değişiyor. Yaklaşık 110 kişi alabilen Kallavi’de rakı da içebilirsiniz şarap da.
Pazartesi-perşembe sadece fasıl var. Cuma-cumartesi günü 21.00-00.00 arasında fasıl ve 01.30’a kadar Türkçe müzik programı var. Menü 75 TL.
NEDEN GİDİLİR?
“Beni fasıl kesmez canlı canlı pop müzik de isterim” derseniz Kallavi’de fasıl sonrası pop müzik keyfinizi yerine getirir.
(0212) 270 90 77 Aytar Caddesi 3, Levent İş Hanı, Etiler. Her gün 20.00-02.00 arasında açık.Kredi kartı geçerli.
ZARİFİ MEYHANE
19. yüzyıl Osmanlı İstanbul’unda en bilinen, en sözü geçen ailelerden biriydi Zarifiler. Bugün Zarifiler’den İstanbul’da ya da Türkiye sınırları içinde yaşayan kalmadı. Ailenin Beyoğlu’nda yoksul Rumlara vakfettiği tarihi binada 2000 yılında açılan restoran, kültürleri bir araya getiriyor. Zarifi, Ermeni, Rum, Musevi, Arap ve Levanten yemeklerini sunuyor. Yunan, Balkan ve Pera menülerinden oluşan ve Zarifi’nin müzikal karakterini yansıtan üç farklı fiks menüsü var. Tarama, mürdüm erikli kalamar dolması, Girit usulü şehriyeli ahtapot ızgara, cacıklı arap aşı, hünkar beğendi, lakerda, kalamata, şulina, pirşuta, çerviş, tavçema, tarator bu menülerin vazgeçilmezlerinden. Burada eski İstanbul şarkılarından Yunan müziğine ve sefarada her türlü müziği duyabilirsiniz. Her salı Kadir Sim ve fasıl ekibi, her çarşamba Suzan Kardeş ile Balkan Geceleri, perşembeleri Erhan Akman’ın sesinden Türk Sanat Müziği ve fasıl ekibi ile eğlence var.
20.00-21.30 arasında DJ performansı, 22.00-01.00 arasında fasıl programı var. Menü 1: limitli 90, limitsiz 110 TL, menü 2: limitli 105, limitsiz 125 TL, menü 3: limitli 110, limitsiz 130TL.
NEDEN GİDİLİR?
Her güne farklı tarzda bir eğlenceyle renk katmak için.
(0212) 293 54 80 Çukurluçeşme Sokak 11A, Beyoğlu. www.zarifi.com.tr Cuma ve cumartesi 20.00-04.00, diğer günler 20.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
KÖR AGOP
Meyhane kültürünün, rakı-balığın, çalgılı-çengili, fasıllı eğlencenin merkezi Kumkapı’daki Kör Agop Meyhanesi İstanbul’un en eski ve en bilindik yerlerinden. Sahibi Agop ‘dışarıda içki içmek çok pahalı’ gerekçesiyle 1938’de burayı açıyor. Eşi Marta’nın yaptığı mezelerle ününe ün katıyor. Şimdi Dursun Yenisoy’un hazırladığı menüde mezelerden et ve balık çeşitlerine, rakıdan şaraba ne arasanız buluyorsunuz. Restoran iki katlı ve 150 kişilik kapasiteye sahip. Açık havada oturabileceğiniz bir bölüm de mevcut.
Fasıl her gün 20.00-01.30 arasında. Fiks menü limitli 55, limitsiz 75 TL. İsteyen à la carte da alabilir.
NEDEN GİDİLİR?
Meyhane kültürüne terbiyeli balık çorbası, akciğer yahnisi, sıcak fasulye gibi sayısız tatlar ekleyen mekânın lezzetlerini yerinde tatmak için.
(0212) 517 23 34 Ördekli Bakkal Sokak 7, Kumkapı. Her gün 11.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
LİMAN MEYHANESİ
1947 yılında kurulan Liman Lokantası’nın içinde yer alıyor Liman Meyhanesi . Osmanlı, Türk, Rum, Makedon mutfaklarından yemekler bulabiliyorsunuz burada. Mekânın dekorasyonu ise 1950’li yıllara ışınlıyor insanı, nostaljik bir havası var. Çarşamba, cuma ve cumartesi günleri Erkan Tokmak idaresinde fasıl var. Fasıl dışında Dora’nın modern, oryantal, Hint figürleri taşıyan dans gösterisi görsel bir şölen yaşatıyor.
Fasıl 20.45-00.00 arasında. Limitsiz fiks menü 90 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Beyoğlu’nun kalabalığından sıyrılıp, İstanbul’un 50’li yıllarına dönmek için.
(0212) 292 39 93 Rıhtım Caddesi 52 Kat 3, Karaköy. Pazar hariç her gün 19.00-00.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
MESERRET
Meserret ya da tam adıyla Meserret Fasıl Restoranı, Beyoğlu’nun yeni eğlence merkezi naline gelmiş olan Meşrutiyet Caddesi’nde bulunuyor. Haliç manzarasına karşı fasıl eğlencesi yapabilirsiniz Meserret’-te. Hafta içi rezervasyon minimum 20 kişiye ulaştığı zaman fasıl oluyor; hafta sonu ise her daim fasıl var. 21.00’de başlayan program 02.00’ye kadar devam ediyor. Gitmeye niyetiniz yoksa programı 03.00’e kadar da uzatabiliyorlar. Türk mutfağına ait bir menüye sahip Meserret. 12 çeşit soğuk meze, üç çeşit ara sıcak, üç çeşit ana yemek ve limitsiz yerli içkiden oluşan fiks menü seçeneği mevcut, isteğe bağlı olarak á la carte menü de sunuyorlar. Sanatçı, yazar ve gazetecilerin uğrak yerlerinden.
Limitsiz fiks menü nakit 75, kredi kartına 85 TL.
NEDEN GİDİLİR?
İş yemekleri, doğum günü, evlilik yıldönümü, kına geceleri, düğün gibi özel günler için farklı organizasyonların uygulandığı Meserret’te gruplar için alternatifli özel menü seçenekleri, isteğe bağlı Türk geceleri ve oryantal şov düzenlenebiliyor.
(0212) 293 99 18 Meşrutiyet Caddesi Çavuşoğlu İş Merkezi 131/4, Tepebaşı. Pazar hariç her gün 10.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
NAZENDE FASIL
İsminden de anlayacağınız üzere tam bir eğlence meyhanesi. Pano Şarapevi’nin hemen üst katında yer alan Nazende, şıklığı, nezih ortamı, yemek ve mezeleriyle ‘krallara layık’ benzetmesini hak ediyor. Bir zamanlar eski Türk filmlerinin afişlerini basan SinePera’nın mesken tuttuğu binada merdivenler boyunca o günleri hatırlatan posterler asılı. Salonu 110 kişilik. Fazla abartılmadan saray tarzında döşenmiş. Her gün fasıl heyeti gelenleri coşturuyor, yer yer hüzünlendiriyor. Ayrıca hafta sonları oryantal şov, assolist ve ud sanatçısının yer aldığı farklı programları da var. 10 çeşit meze, üç çeşit ara sıcak, seçmeli iki çeşit ana yemek, salata ve limitsiz içki içeren fiks menüde mevsimine göre patlıcan salatası, fasulye pilaki, haydari, soslu patlıcan, deniz börülcesi, kısır, humus, mercimek köfte gibi soğuk mezeler; peynirli sigara böreği, patates kroket, Arnavut ciğeri gibi ara sıcaklar, zeytinyağlılar, salatalar, mevsimine göre ızgara/buğulama/tava balıklar, kırmızı ve beyaz et yemekleri var.
Fasıl heyeti hafta içi her gün 20.00-00.00, hafta sonu 20.00-01.30 arasında sahnede. Limitsiz fiks menü 75 TL. À la carte da seçebilirsiniz.
NEDEN GİDİLİR?
Kış aylarında geniş ve ferah salonunda fasıl keyfi yapmaya.
(0212) 244 32 32 Hamalbaşı Caddesi 12, Galatasaray. www.nazendefasil.com Her gün 11.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
RAKICI
İki odalı, yüksek tavanlı bir ev görünümündeki Rakıcı küçük görünse de yaklaşık 100 kişilik kapasiteye sahip. Mekânda tamamen eskiler yad ediliyor. Asmalı’da diye yeni nesil kokoş meyhanelerden sanmayın. Eski püskü, tahtaları yürüdükçe gıcırdayan mekân size eski İstanbul meyhanesinde olduğunuz hissini veriyor. Eskicilerden toplanan fotoğraflar, eski gazete kupürleri ve Orhan Taylan’ın duvara yaptığı resim gibi detaylarla burası tam bir zaman tüneli. İsterseniz sizler de duvarlara yazı yazabiliyorsunuz. Zengin bir menü beklemeyin; rakıyla iyi gidecek neyse o var. Radika, sakız bakla, deniz börülcesi tavsiyemiz. Ana yemek olarak küçük balıklar veriliyor. Tatlı olarak fırında helva var. Rakı muhabbetini en iyi şekilde yapabileceğiniz Rakıcı’da aynı zamanda canlı Türk Sanat Müziği de muhabbetinize eşlik ediyor.
Canlı fasıl cuma- cumar-tesi 20.00-00.30 arasında. Limitsiz menü 70 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Eski İstanbul meyhanesi havasını yaşamak için.
(0212) 249 69 79 İstiklal Caddesi Sofyalı Sokak 5, Asmalımescit. www.asmalimescit.com.tr Her gün 13.00-02.00 arasında açık.Kredi kartları geçerli.
SANAT RESTAURANT
Sanat, restore edilmiş üç katlı eski bir Rum evinde hizmet veriyor. Kışın 500 kişiyi, yazın açılan terasta ise 450 kişiyi ağırlayabiliyorlar. İş yemekleri, özel davet ve kutlamalara da açık olan mekânda zengin bir içki ve meze menüsü var. Akşamları sizi canlı fasıl karşılıyor; fasıla yetişemezseniz taş plaklardan kaydedilmiş eski şarkılar, tangolar ve Rumca şarkılar da sizi müziğe doyurur.
Fasıl ekibi her gün 20.00-00.00 arasında sahnede. Limitli fiks menü 45 TL, limitsiz fiks menü 70 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Nevizade’ye tepeden bakarak demlenmek için.
(0212) 244 13 09 Nevizade Sokak 11, Balıkpazarı-Beyoğlu. www.sanatgrup.com Her gün 09.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
TÜRKBÜKÜ MEYHANESİ
Ortaköy’ün merkezinde cadde üstünde yer alıyor. Sadece akşam mekânı olarak düşünmeyin, sabahları kahvaltı da edebilirsiniz. Levrek marine, cibezotu, güveçte fener kavurma, pazılı somon sarma, deniz börülcesi, balık böreği Şef Salih Akıncı’nın mezelerden önerdikleri. Garsonların masalar arasında gezdirdiği ara sıcaklardan patates kroket ile muska böreğini de es geçmeyin. Ana yemeklerde seçenek bol; hatta klasik meyhane menüsünün dışına çıkıp hamburger, makarna bile koymuşlar listeye.
Her gün 21.00-01.30 arasında fasıl heyeti sahnede. Limitsiz fiks menü 80 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Finali ikramları olan sütlü lokma tatlısıyla yapmak için.
(0212) 261 42 57 Muallim Naci Caddesi 6/A, Ortaköy Her gün 11.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
ÜSTAD
Tipik Nevizade meyhanelerinden. Beş katlı ve yaklaşık 150 kişilik. Soğuk mezeler, ara sıcaklar, balık ve et çeşitleri, meyve ve tatlılardan oluşan bir menü bekliyor gelenleri. Yanında rakıve sabaha kadar süren canlı fasıl da cabası. Servis güler yüzlü, yemekler özenli ve lezzetli, rakı, müzik, güzelim Nevizade havası… Daha ne olsun!
Canlı fasıl programı her gün 20.00’de başlıyor. İki çeşit fiks menüleri var. Biri 55 TL, diğeri 65 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Sıcak havalarda terasında serinlemek için.
(0212) 244 64 60 Kameriye Sokak 7, BeyoğluHer gün 10.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
WOKS ZİYADE FASIL
3. Levent’teki Woks Ziyade hem restoran hem de bir meyhane. Burada haftanın yedi günü fasıl var. 20.00-00.30 arasında beş kişilik bir ekiple fasıl programı yapılıyor. Fasıl dışında bir de baba-oğul perküsyon şov var. İki katlı villada hizmet veren Woks’da Türk meyhane mutfağından lezzetler masanızı donatıyor. Yaprak sarma, mercimek salatası, kereviz salatası, Ziyade börek, pazı dolma, güveçte çoban kavurma, Ziyade special irmik helvası menüde öne çıkan tatlardan. Cuma ve cumartesileri her iki katta da 11.00-11.30 arası DJ’den Türkçe parçalar dinliyorsunuz. Mekânın sahipleri Rıza Akkaş ve Özlem Mekik hizmetin ve eğlencenin kalitesi ile bizzat ilgileniyorlar.
20.00-00.30 arasında her gün fasıl ekibi sahnede. Menü fiyatı 105 TL. 10 kişi ve üzeri gruplara ise 95 TL.
NEDEN GİDİLİR?
İş yemekleri, doğum günü ve düğün gibi organizasyonlara özel ve esnek uygulamaların da yapılabiliyor olması bu mekânı ayrıcalıklı kılan unsurlardan.
(0212) 269 56 86 Karanfil Caddesi 25, 3. Levent. www.ziyadefasil.com Her gün 19.00-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
ANADOLU YAKASI
BİZ BİZE FASIL
Cadde tarafında meyhane kültürünü yaşatan nadir yerlerden biri. Adı üstünde tam bir fasıl mekânı. Her gece canlı fasıl var. Fiks menü uygulanıyor. Ordövr tabağı ile başlayan servis ara sıcaklar, ardından ana yemek ile devam ediyor.
Cuma ve cumartesi 21.00- 02.00, diğer günler 20.30-02.00 arasında canlı fasıl var. Limitli fiks menü nakit 60, kredi kartı ile 70 TL. Limitsiz fiks menü nakit 80, kredi kartı ile 85 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Çarşambaları 13.00-17.00 saatleri arasında kadınlar matinesi var. Adnan Koç eşliğinde şarkılar söylüyor, erkekleri evde bırakıp kız kıza eğleniyorsunuz.
(0216) 386 00 85 Bağdat Caddesi 2A, Caddebostan www.bizbizefasil.com Her gün 09.00-01.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
ÇİÇEK PASAJI CADDE
Beyoğlu klasiklerinden Çiçek Pasajı’nın temsilcisi Anadolu yakasında da var. Konsept bildiğimiz gibi: Rakı, balık, meze ve tabii ki fasıl. Mekân iki kapalı, iki de açık bölüme sahip. Yaz ve kış bahçesi gibi olan açık bölümlerden biri birahane, diğeri ise meyhane tarzında. Yak-laşık 40 çeşit meze, 15 çeşit ara sıcak ve leziz ana yemeklerden oluşan bir menü var. Hafta içi her akşam fasıl; cuma ve cumartesi günleri de akordeon ve keman sesiyle huzur buluyorsunuz.
Her gün 21.00 - 01.00 arasında canlı fasıl var. Fiks menü nakit 55 TL, kredi kartı ile 60 TL.
NEDEN GİDİLİR?
Bağdat Caddesi’nde Beyoğlu hissini yaşamak için.
(0216) 467 83 47 Kazım Özalp Sokak 36, Şaşkınbakkal. Her gün 11.00-02.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Şimdi hepberaber söylüyoruz
Fasılın eşlik etmeden tadı çıkmaz. Eğer fazla aşina değilseniz Türk Sanat Müziği’ne, en çok çalınan şarkılardan bir-iki kuple öğrenmeniz işinizi fazlasıyla görür. Buyrun size en popüler 10 fasıl şarkısı.
1. Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul’un
2. Huysuz ve Tatlı Kadın
3. Benzemez Kimse Sana
4. Hatırla Sevgili
5. Yar Saçların Lüle Lüle
6. Yıldızların Altında
7. Kalamış
8. Dönülmez Akşamın Ufkundayım
9. Çile Bülbülüm
10. Şimdi Uzaklardasın
Meyhane adabı 101
► Meyhaneye girerken sakin olmak gerekir. Grup olarak giriliyorsa bile ses çıkarmadan, ağırbaşlı girmek lazım mekâna.
►Masaya otururken sağa sola çaktırmadan bakılır. Eğer yan masada oturan birileri varsa; nezaket gereği afiyet olsun denilir, o şekilde oturulur.
► Masaya oturdunuz. Eğer ki sizinle ilgilenecek garson hâlâ gelmediyse ‘pardon, bakar mısınız’ ya da ‘hocam, bakar mısın?’ şeklinde yüksek sesli cümleler kurmamak lazım. El baş hizasını geçmeyecek şekilde ağır abi modunda işaret verilir; tabii kibarca.
► Mezeler, yemekler, içkiler söylendi, çilingir sofrası kuruldu. Gelelim rakıya: hızlı mı, yavaş mı içilir tartışmasına girmeden şunu söylemek lazım; adam gibi içilir. Ne çok yavaş, ne çok hızlı tadını çıkararak.
►Kadehler bir kere tokuşturulur. Bir kereden sonra sürekli tokuşturmanın manası yoktur.
► Rakı da, su da iyice soğutulmalıdır (bu kısımda meyhanelere iş düşüyor). Buz koyunca rakının kıvamı bozulur, tadı kaçar.
► Keyif bitti. Sıra hesabı istemekte. Baştaki o malum işaret yapılır, tek farkla; elle yazma efekti eklenerek.
► Hesap tahmin ettiğinizden çok uçuk gelmediği müddetçe adisyon uzun uzun kontrol edilmez. Yüksek bir fiyat gelmişse garson çağrılır, düzeltilmesi istenir. Hesap ödeme faslı bittiyse yine usulüne uygun kalkılır. Yan masadakilere afiyet olsun, iyi akşamlar denir. Dükkân sahiplerinden birileri varsa onlara da iyi akşamlar dilenir ve mekândan girildiği gibi sukûnetle çıkılır.
► Son söz Ömer Hayyam’ın: ‘Önce kendine gel, sonra meyhaneye / Kalender ol da gir kalenderhaneye / Bu yol kendini yenmişlerin yoludur/ Çiğsen başka bir yere git eğlenmeye’
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder