2 Haziran 2011 Perşembe

SARIMSAGI CIG YEMEYIN

Sarımsağın özellikle bağırsak hastalıklarında, parazitlere karşı, solunum hastalıklarında, deri hastalıkları, yaraların iyileştirilmesinde ve yaşlılığa karşı sarımsağın kullanıldığına dikkat çeken uzmanlar, sarımsağın çiğ yenildiğinde yarardan çok zarar verdiği uyarısında bulunuyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Yılmaz, sarımsağın (Allium sativum) 5 bin yıldan fazla zamandır bilindiğini, antik çağlarda Babilliler, Mısırlılar,Vikingler, Çinliler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar ve Hindular’ın sıklıkla sarımsak tükettiklerinin bilindiğini belirtti.
Prof. Dr. Nejat Yılmaz, sarımsağın İkinci Dünya Savaşında açık yaraların üzerine direkt olarak sürülerek enfeksiyonun yayılmasının engellendiğini söyledi.
Yayınlanan 3 bin makalede sarımsağın sağlık üzerindeki etkilerinin incelendiğini ve bilimsel sonuçların tüm dünyada yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
“Sarımsağın faydaları arasında kalp damar hastalıkları, kanseri engellemesi, immün bağışıklık sistemin uyarılması, detoksifikasyon yapması, radyasyona, strese karşı koruması, fiziksel gücün artırılması ve antiaging etkileri bu çalışmalarda gösterilmiştir.”
Sarımsağı çiğ yemeyin, zarar görürsünüz
Ayrıştırmanın (ekstraksiyon), yiyeceklerin istenmeyen özelliklerini yok ettiği gerçeğinin uzun zamandır bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
“Çiğ sarımsağın tahriş edici, asidik ve okside edici bileşikleri bu ayrıştırma ile yok edilebilmektedir. Bazı kültürlerde bu ayrıştırma için sarımsak ıslatılmakta veya alkol, süt ile ayrıştırılmaktadır. Sarımsağın birçok istenmeyen yan etkisi, fazla miktardaki yağda erir organosülfur içeriğinden kaynaklanmaktadır.”
Yıllanmış mucize sarımsak
“Ülkemizde çok sık tüketilen sarımsağı maalesef genellikle çiğ yediğimizde yarardan çok zarar görmekteyiz, çiğ tüketim sarımsaktan faydalanmamızı engellemektedir” diyen Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çiğ tüketilen sarımsaktaki ‘Allicin’ denen madde, kolesterol düşürme etkisi yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda en az 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği “S-Alilsistein (SAC)” açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir. Ayrıca bu yıllanmış sarımsak ekstraktı (AGE) kötü kokmayan gençlik iksiri gibidir.
Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Hâlbuki suda erir sarımsak içeriği (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm faydalı etkileri sağlamaktadır.
Yıllanmış sarımsak ekstraktı (aged garlic extract ‘AGE’) bu etkilerin yanı sıra hepatoprotektif, immun cevabı artırıcı, antikanser ve kemoperventif etkilere de sahiptir. Öyle ki AGE antioxidatif etkilere sahipken, çiğ sarımsak oksidasyonu uyarmaktadır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder