‘Aç kalmadan sağlıklı zayıflayabilmek mümkün mü’ diye düşünüyorsanız, 12 altın kural ile kalıcı kilo kontrolünü sağlayabilir ve şişmanlığa bağlı sorunları azaltabilirsiniz.
BESLENME uzmanlarına göre, düşük kalorili besinlerin tüketilmesi, ana öğünlerde tüketilen besin miktarının yarıya indirilmesi, yemeklerden önce 1-2 bardak su içilmesi, uzun süre mutfakta vakit geçirilmemesi ve sürekli yemekle ilgili planlar yapılmaması 12 altın kural arasında yer alıyor. Bu şekilde sağlık kilo kontrolü elde edilebileceği ifade ediliyor. Medicana International Ankara Hastanesi’nden uzman diyetisyen Müge Özturna, stres, yoğun çalışma temposuna bağlı beslenme düzeninde bozukluk, fast-food beslenme tarzı ve hareketsiz yaşam gibi birçok olumsuz faktörün etkisiyle her geçen gün artan obezitenin, sağlığı tehdit ettiğini söyledi. Özturna “Önemli olan diyetinizde her besin grubuna belirli miktarlarda yer vermeniz. İşin püf noktalarından biri de size uzun süre tokluk hissi veren besinleri tüketerek zayıflamanız veya formunuzu korumanızdır” dedi. Bunları doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için kararlı olunması gerektiğini belirten Özturna, diyet yaparken 12 altın kurala dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. AA ANKARA
ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
Yiyerek incelmenin 12 altın kuralı
ÖZTURNA’NIN verdiği bilgiye göre;
- Alışverişte düşük kalorili, düşük glisemik indeksli olan besinlere öncelik verilmesi, küçük sepet kullanılması gerekiyor.
- Ana öğünlerde tüketilen besin miktarının yarı yarıya azaltılması, bu besinler yerine salata ve sebze garnitürlerinin miktarının artırılması isteniyor.
- Besinlerin yağ miktarının azaltılması, salata ve yemeklere yağlı soslar, ketçap ve mayonez ilave etmek yerine kuru meyve, susam, sirke ve limon eklenilmesi öneriliyor.
- Ara öğünlerin atlanmaması, ara öğünlerdeki besinlere salatalık, domates gibi söğüş tüketilebilecek sebzelerin ilavesi daha doyurucu oluyor.
- Fast-food tüketiminden kaçınılması, tüketilmesi halinde ketçap-mayonez gibi soslar yerine domates ve yeşillik ilave edilmesi isteniyor.
- Gün boyunca bol su tüketilmesi, özellikle yemeklerden önce
1-2 su bardak içilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.
- Nerede olunursa olunsun beslenme programından çıkılmaması önem taşıyor.
- Her zaman aynı besinlerin tüketilmemesi ve farklı besin gruplarının gün içinde tüketilmesine özen gösterilmesi vurgulanıyor.
- Düzenli egzersiz yapılmalı.
- Yemek servisinin küçük tabaklarla yapılması ve tüketecek besinlerin göz önünde bulunduracak şekilde tabaklara konulması tavsiye ediliyor.
- Uzun saatler boyunca mutfakta vakit geçirilmemesi isteniyor.
- Sürekli yemekle ilgili planlar yapılmaması öneriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder