23 Mayıs 2011 Pazartesi

Afrodizyak Lezzetler

Buyrun şehrin farklı mekânlarından, libidoyu yükseltecek lezzetler.

Uykusuz her gece
(Körili muzlu mus ve nar taneli çikolata kıtırları)
Abracadabra’nın sihirbaz şefi Dilara Erbay’ın afrodizyak reçetesi akıllara zarar. İçinde yok yok. Bir avuç konyak, bir avuç bal, bir avuç köri, bir parmak vanilya, bir muz, iki yumurta beyazı, bir bar çikolata, iki avuç nar tanesi, bir avuç haşhaş tohumu, bir avuç çam fıstığı ya da herhangi bir fıstık... Yumurta beyazlarını banyo köpüğünden çok daha sert kıvamda köpürtüyor Dilara Erbay. Ve anlatmaya başlıyor: “Uykusuz muz, konyak, bal, vanilya ve köri her gece mikserde buluşup birleşiyorlar. Daha sonra köpükle karışıyor, onlar da köpük oluyorlar. Acı ama ballı, baştan çıkarıcı ve güçlü bir köpük... Çikolata, yağlı kağıtlara ince ince akmak için, suda susuz banyo yaparken eriyor benmari usulü. Üzerine nar taneleri, haşhaş ve fıstıklar yağıyor. Hep birlikte donmaya giriyorlar, ağızlarda tekrar erimek için.” Dinleyeni bile baştan çıkarabilecek bu enfes tatlının elle yenmesini tavsiye ediyor Dilara Erbay. Çikolata kıtırları köpüğe bandırılarak ağza atılıyor. Dişler hiçbir şeyi ezmiyor. Dil ve damak olup bitenleri algılıyor: Köpüğün ağzı doldurması, çikolatanın kayganlığı, haşhaşın pütürlüğü, narın soğukluğu... Köri yakmaya başlıyor yavaş yavaş. Bal susturuyor onu. Konyak çaktırmadan sarhoş ediyor. Dişler devreye girince narlar birer birer, ekşi ekşi patlıyor; minik haşhaşlar minik minik çıtırdıyor, fıstıklar kocaman kocaman kıtırdıyor. Ağzın köriden yanması artık hoşa gidiyor, acı da var çünkü gerçek maceralarda. Macera peşinde koşanlara şiddetle tavsiye olunur. Bedeli sadece 11 TL.

Abracadabra
(0212) 358 60 87 Arnavutköy Caddesi 50, Arnavutköy Her gün 11.00-01.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.

Pazı yaprağında pancetta’lı levrek
Levrek de afrodizyak, pazı da... Ancak pazı yaprağında pancetta’lı levreği öyle bir servis ediyor ki Leb-i Derya şefleri, tadına da etkisine de doyamıyorsunuz. Levrek, tuz yerine bir füme jambon türü olan pancetta ile lezzetlendiriliyor ve kıtır pazı yaprağına sarılıyor. Yanında ise trüf aromalı patates püresi ve kereviz köpüğü... İlk fark edeceğiniz tat, güçlü bir afrodizyak olan trüfün patates püresine sinmiş aroması. Kereviz ise afrodizyak sebzeler arasından yapılabilecek en başarılı seçim. Farklı koku, renk ve dokuların uyumundan doğan afrodizyak etki ise göz ardı edilemeyecek kadar güçlü. Fiyatı 38 TL.

Leb-i Derya Richmond
(0212) 243 43 75-76 İstiklal Caddesi 227 Richmond Hotel Kat 6, Beyoğlu www.lebiderya.com
Cuma 11.00-03.00, cumartesi 10.00-03.00, pazar 10.00-02.00, diğer günler 11.00-02.00
arasında açık. Kredi kartları geçerli.

Ege deniz mahsulleri salatası
Rose Marine usulü Ege deniz mahsulleri salatası afrodizyakların en masumu. Sağlıklı, lezzetli, hafif, bir o kadar da afrodizyak. Kalamar ve karidesi saymazsak kalori namına söylenecek pek bir şey yok. Zira limon ve defne yaprağında haşlanan kalamar ve karidesin de takınabileceği en masum hal bu. Diğer malzemeler ise taptaze tarla yeşillikleri, dereotu, sarımsak, bir parça zeytinyağı ve limon... Yolunuz Cihangir’e düşerse tadına bakmayı ihmal etmeyin. Küçük 15 TL, büyük 22 TL.

Rose Marine
(0212) 249 62 77-78 Akarsu Caddesi 27, Cihangir Her gün 09.00-04.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.

Portakallı kereviz
Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, çinko gibi mineralleri ve A, C başta olmak üzere bilumum vitaminleri bünyesinde barındıran kerevizin afrodizyak etkisi malum. İşin içine bir de enginar, pırasa, patates, havuç, soğan, portakal girince afrodizyak etki ikiye katlanıyor. Közlenmiş kırmızı biberle yapılan servis ise en çok kadınları etkiliyor. Parsifal’in lezzetli afrodizyağı portakallı kereviz vejetaryenler için de biçilmiş kaftan. Pazartesi ve perşembe günleri çıkıyor. 12 TL.

Parsifal
(0212) 245 25 88 Kurabiye Sokak 9/A, Beyoğlu. Her gün 11.00-00.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.

Deniz mahsullü linguine
Deniz Mahsullü Linguine’nin afrodizyak sırrı sosunda. Her ne kadar kalamar ve karides başı çekse de şarap, şarap sirkesi, sarımsak, hatta yemeği süsleyen roka yapraklarına kadar kullanılan her malzeme afrodizyak. Caffe d’Alfredo’nun İtalyan teknolojisiyle üretilen Pasta d’Alfredo makarnaları da işin içine girince yemeğin tadına doyulmuyor. Fiyatı 16 TL.

Caffé d’Alfredo
(0212) 327 03 17-19 Süleyman Seba Caddesi 59, Akaretler www.dalfredo.com Her gün 08.00-22.00 arasında açık. Kredi kartları geçerli.

Ev Yapımı Granola
Aşşk Kahve’nin ev yapımı granolası sıkı bir afrodizyak. Her biri güçlü birer afrodizyak olan ceviz, keten tohumu,ay çekirdeği, badem, yulaf ezmesi ve kabak çekirdeği karıştırılıyor. Tarçın, zencefil, sıvı yağ, akçaağaç şurubu, bal gibi güçlü afrodizyaklarla hazırlanan şurupla halli hamur edilerek fırınlanıyor. Bu da yetmiyor, taze ve kuru meyve salatası, üzerine biraz tarçın ve zencefil ekleniyor. Süt, light süt, soya sütü ya da yoğurt ile servis ediliyor. Yiyin, düz duvara tırmanın. 19 TL.

Aşşk Kahve
(0212) 265 47 34 www.asskkahve.com Muallim Naci Caddesi 64/B, Kuruçeşme Pazartesi 12.00-02.30 diğer günler 09.00-02.30 arasında açık. Kredi kartlerı geçerli.

Alışveriş listesi
İstiridye, kabuklular, küçük deniz hayvanları, deniz böcekleri, balıklar, meyve ve sebzeler, kök bitkiler, baharatlar, kuru yemişler, bal, pekmez, çikolata ve daha pek çok afrodizyak arasından bir alışveriş listesi oluşturduk. Hangisi neden afrodizyak, buyrun buradan okuyun.

ÇİKOLATA Çikolata beyindeki serotonin seviyesini artırıyor, mutluluk veriyor. İçeriğindeki fosfor ve magnezyumun sağladığı afrodizyak özellik ise kadınları erkeklere oranla daha fazla etkiliyor.
İSTİRİDYE İstiridye afrodizyak özelliğini içinde bulunan çinkodan alıyor.
HİNDİ Hindi istiridyeden de daha fazla çinko ihtiva ediyor. Üstelik protein açısından da zengin. İstiridyeye oranla makul bir fiyata da sahip olduğundan afrodizyak olarak çok tercih ediliyor.
BAHARATLAR Kırmızı biber ve köri başta olmak üzere bilumum baharatlar ve bu baharatların kullanıldığı yemekler de kalp ritmini yükselttikleri için afrodizyak etki gösteriyorlar.
ROKA Bol miktarda demir ve C vitamini içeren rokanın afrodizyak özelliği de göz ardı edilmemeli.
FINDIK ve ANTEP FISTIĞI Bu iki yemiş de içerdikleri doymamış yağ asitleri ve E vitamini nedeni ile afrodizyak besin grubunda yer almayı hak ediyorlar.

ÇİLEK Güçlü bir C vitamini deposu olan çilek E vitamini de içeriyor. Yaşlanmayı geciktirmekle kalmıyor aynı zamanda mutluluk hormonu salgısını da arttırıyor.
KEREVİZ Birçok kronik hastalığı önleme ve vücudu toksinlerden arındırma gibi özelliklere sahip olan kereviz aynı zamanda güçlü bir afrodizyak. Çocukluğunuza dair kötü hatıraları (annenizin zorla tabak tabak yedirmesi gibi) unutmanıza ve kerevizi sevmenize yeter bu sebep.
MUZ Muz içeriğinde bulunan endorfin sayesinde adeta mutluluk yayıyor.
BAL Bal içerdiği bor minerali sayesinde özellikle kadınlar için güçlü bir afrodizyak.
AVOKADO Avokado içerdiği temel yağ asitleri ve antioksidanlarla hormonları harekete geçiriyor.
ZENCEFİL İçeriğinde bulunan yüksek miktar çinkonun özellikle erkeklerde görülen uyarıcı etkisi tartışılmaz.
DOMATES A vitamini deposu olan domates bu özelliğinden dolayı güçlü bir afrodizyak.
SOMON Omega-3, potasyum, A ve D vitaminli içeriğiyle güçlü bir afrodizyak.

Karnabahar çorbası
Mimolett’in deniz tarakları ve trüf ile servis ettiği karnabahar çorbası sadece malzemeleriyle değil; tadı, kokusu ve lezzetiyle de gerçek bir afrodizyak. Tüm deniz kabukluları gibi deniz taraklarının da afrodizyak etkisi malumunuz. Trüf mantarının çorbaya kattığı aroma ve koku duyuları harekete geçirecek cinsten. Çorbanın gizli kahramanı ise köri... Birçok baharattan oluşan köriyle afrodizyak etki katlanıyor. Mimolett’in form bozmayan afrodizyağı, karnabahar çorbasını diyet yapanlar da rahatlıkla yiyebilir. Fiyatı: 22 TL

Mimolett
(0212) 245 98 58 Sıraselviler Caddesi 55/A, Taksim www.mimolett.com.tr Pazar hariç her gün 19.00-00.00 arasında açık.Kredi kartları geçerli.

Kişnişli & Baharatlı Somon Fileto
Shorba restoran zincirinin kurucusu ve ‘Çorbanın Kitabı’nın yazarı Ebru Omurcalı’dan Kişnişli &Baharatlı Somon Fileto tarifi aldık.

Malzemeler (4 kişilik) :
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Marinat için :
2 adet limonun suyu, 1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, sıvıyağ

Hazırlanışı
Somonları limon suyu ve zeytinyağı karışımında dört saat bekletin. Baharatları bir kapta-karıştırın. Balıkların iki yüzünü baharat karışımına bulayın ve kızgın yağda kızartın. Kapari ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder