17 Şubat 2011 Perşembe

Bing tang tu ding

Şekercilerde satılan iri kristalli nöbet şekeri Çincede “buz şekeri” anlamına gelen bing tang olarak adlandırılıyor. Çinliler nöbet şekerinin tadını normal toz şekere göre daha duru ve temiz kabul ediyor. Nöbet şekeri ile yapılan bu tatlı, tuzlu, şekerli, soslu tavşan soğuk yeniyor. Tavşan bulamazsanız kalça tavuk eti ile de deneyebilirsiniz. Elbette nöbet şekeri yerine normal toz şeker de kullanabilirsiniz.

Malzemeler

* ½ kg. tavşan eti (yaklaşık yarım ufak tavşan);
* kızartmak için yerfıstığı yağı veya başka bir kızartmalık yağı (mısırözü gibi).

Eti terbiye etmek için

* 3-4 adet taze soğanın beyaz kısımları;
* 30-40 gr. taze zencefil (1 parmak uzunluğunda bir parça);
* 1 çorba kaşığı Shaoxing Çin pirinç şarabı veya sherry, votka vb. bir içki;
* 1/2 tatlı kaşığı tuz.

Sosu ve üstü için

* 100 gr. nöbet şekeri;
* 100 ml. sıcak su;
* 2, 1 tatlı kaşığı susam yağı,
* 1 çorba kaşığı susam.

Tavşan etini kemikli veya kemiksiz olarak irice kuşbaşı gibi lokmalık parçalara kesin. Taze soğan ve zencefili bıçağın kenarı ile biraz ezin ve kabaca doğrayın. Çin şarabı veya yerine geçecek bir içki ve tuz ile karıştırın ve serin bir yerde yarım saat veya daha fazla bekletin. Wok içinde veya derin bir tavada bolca yağı kızdırın. Tavşan parçalarını hızlıca en fazla 5 dakika kadar kızgın yağda kızartın. Kızaran parçaları bir mutfak havlusu üzerine alın. Nöbet şekerini bir torba içinde bir kepçe tersi ile döverek biraz parçalayıp ufalayın. Wok veya derince bir tavaya 4-5 çorba kaşığı yağ ve şekeri koyun. Fazla harlı olmayan bir ateşte yağ ve şekeri sürekli karıştırarak ısıtın. Şeker eriyecek ve renk değiştirmeye başlayacaktır. Rengi kızıl kahverengiye dönünce kaynar suyu ekleyin. Bu esnada üstünüze sıçramaması için geriye çekilmenizde yarar vardır yoksa sıçrayan kızgın yağ-şeker karışımından yaralanabilirsiniz. Hemen karıştırın ve kızarmış tavşan lokmalarını ekleyin. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar veya zevkinize göre tuz ekleyin. Orta ateşte 15 dakika kadar sosu koyulaşıncaya kadar pişirin. Sosu koyulaşınca tavşanları bir servis tabağına alın ve üzerine tavada kalan sosu ve damla damla susam yağını gezdirin. Soğuyunca susamı da üzerine serpeleyerek süsleyin.

AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

(Editör notu: Sevgili Aylin Öney Tan‘a Cumhuriyet Dergi‘de yayınlanan tarifini GurmeRehberi.com ile paylaştığı için teşekkür ederiz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder