6 Temmuz 2011 Çarşamba

Un helvası (kara topak helvası)


Öncelikle geçmiş regaip kandiliniz mübarek olsun, bu tarifi dün yayınlamak istedim ama fırsat olmadı. Bir daha ki kandilde yapmak isterseniz aklınızda olsun diye şimdiden yazıyorum. Tarif bolu mutfağında kara topak helvası olarak bilinen helva tarifi, sofram programında gördüğümden beri yapmaya niyetliydim zaten ama içindeki yağ oranı beni baya korkutmuştu. Ben daha hafif olsun diye orjinal tarifte verilen yağ miktarını azalttım ve sıvı yağ ile zeytinyağı da kullandım. Sizin için iki tarifi de yazacağım, istediğinizi kullanın.

Malzemeler:

  1. 14 kaşık un
  2. 1 paket margarin
  3. 2 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 paket dolmalık fıstık
  5. 1 su bardağı ceviz
Not: ben 100 gr margarin, 1 çay bardağı sıvıyağ ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı kullandım.
Şerbeti için:
  1. 1 su bardağı süt
  2. 1 buçuk su bardağı su
  3. 12 kaşık şeker
  4. 1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlamak için su, süt ve şekeri bir tencereye alıp pişirin ve soğumaya bırakın.
  2. Tencereye yağı eritin ve fıstıkları rengi dönünceye kadar kavurun
  3. Unu ilave ederek unun rengi kahve rengine dönünceye kadar kavurun.
  4. soğuyan şerbete çırpılmış yumurta sarısını ilave edip çırpın.
  5. Kavrulan una şerbeti ilave ederken karıştırmaya devam edin.
  6. Çok ince olmayacak şekilde kıydığınız cevizleri de ilave edin.
  7. Un şerbeti çekip topak topak oluncaya kadar karıştırmaya devam edin.
  8. Şerbeti çekince altını kapatın ve istediğiniz gibi şekil vererek ılık olarak servis yapın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder