Fevzi Hoca’nın Hikayesi
Trabzon’da Sümela ağır bastırdı, bir türlü denk getiremedim, Ankara’da hep başka sevdalar peşinde koştum. Ama artık aramızda sadece bir köprü olduğunu öğrendikten sonra merakımı daha fazla dizginleyemedim. Şu meşhur Fevzi Usta/Hoca’yı ziyaret etmek artık farz oldu diye Ümraniye IKEA tarifini esas alarak Ümraniye’de varlığını hayal bile edemeyeceğim bir ormanın içinde buldum kendimi.
Trabzonlu işadamlarına ve halka tahsis edilmiş bu ormanlık vahanın içinde piknik alanları, halı saha, bir nargileci, bir de “Türkiye’nin en büyük ahşap restoranı” olarak anılan Fevzi Hoca’nın yeri bulunuyor. Fevzi Hoca bu lakabı “öğretmen” olduğu için edinmiş. Asıl adı Fevzi Çimşit. Trabzon’da 13 masalık lokanta büyümüş, kardeşi olmuş, o da 500 kişiye servis vermiş. Sonra Ankara’da Orman Bakanlığı’na ait arazide Ankaralılar ile buluşmuş ve şimdi de İstanbul ormanlarında!
Fevzi Hoca’da Ne Yenir?
Balıklar Fevzi Hoca’nın iddia alanı. Hatta garsonları “Burada her balığın buğulaması yapılır” diyerek iddiayı geliştiriyorlar. Hamsi ve hamsili lezzetler elbette yine ön planda. Mısır ekmeği, kuymak (muhlama), kaygana, turşu, Akçaabat köftesi ve piyaz gibi lezzetler de Fevzi Hoca’nın yerinde yakalanabilir.
Masaya oturur oturmaz “default ikramlar" başlıyor akmaya. Olması gerektiği gibi sert mısır ekmeği, karışık turşu, hatta yumurta ve taze otlarla yapılan kaygana Fevzi Hoca’nın ikramı. İçerisi kalabalık, sirkülasyon yoğun, tam bir aile lokantası, ne de olsa alkol olmuyor Fevzi Hoca’da.
“Her balığın buğulaması yapılır” cümlesini çok ciddiye alarak daha önce buğulamasını tatmadığım Barbun’dan yana seçim yapıyorum. Ve sonuç gerçekten mükemmel! Meğer Barbun ne kişiliklere bürünebiliyormuş! Domates, biber, soğan ve sarımsak meğer ona ne çok yakışıyormuş!
Hamsi Çıtlama ise başka bir şaheser. Tereyağı ile sotelenen soğanın üzerine eklenen hamsiler çok ağır ateşte suyun buharı ile pişiyor. Tabak tabak yenilecek bu lezzet hem hafif, hem de hamsinin diriliğini hissettiriyor. Kalkan tava, levrek gibi balıklar da lezzetlerini ustanın maharetine ve tazeliklerine borçlular. Her sabah Trabzon’da takalarla avlanan balıklar, bizler kahvaltı etmeden evvel İstanbul’a varmış oluyorlar.
Tatlılar İlknur Abla’dan. Fevzi Hoca ile akranlık ilişkilerini bilmediğim İlknur Abla öyle nefis Laz Böreği ve Fındıklı Burma tatlısı yapıyor ki tok olduğunu sanan bile kendinden geçiyor. Üstelik yine Fevzi Hoca’nın ikramı! Fevzi Hoca’da fiyatlar da çok uygun. Tıka basa yedikten sonra kişi başı fiyat 30-40 TL arasında değişiyor. Bütün bunlar hesaba katılırsa balık da Rakısızlığa katlanır diyorum!
NOT: Haftasonu ziyaret etmeyi seçerseniz brunch’tan faydalanabilirsiniz. Ancak kalabalığı ve gürültüyü de hesaba katmak gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder