Ege ve Akdeniz kıyılarının nadide bitkisidir deniz börülcesi, adı sizi yanıltmasın denizden çıkmaz. Deniz suyunun nüfus ettiği kumlu topraklarda yetişir ve bu özelliği sayesinde deniz suyunda bulunan birçok minerali bünyesinde barındırır yani içinde bol miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir çinko, manganez ve bakır bulunur.
Balık sofraları için mükemmel bir salatadır.
Eskiden İstanbul’da deniz börülcesi bulmak imkansız gibi birşeydi, oysa şimdi neredeyse bütün marketlerde ve pazarlarda satılıyor, oldukça kolay hazırlanan bu salatayı balık menünüz için veya başlıbaşına bir salata olarak mutlaka denemenizi öneririm.
Malzemeler:
- Deniz börülcesi
- Sarmısak
- Sirke
- Limon
- Zeytinyağı
- Su
Hazırlanışı:
- Öncelikle börülcelerin köklerini asla koparmayın.
- Soğuk suda bir saat kadar bekleterek köklerindeki çamurdan kurtulun.
- Tekrar güzelce yıkayın.
- Geniş bir tencereye börülceleri kapatacak kadar su koyup kaynatın.
- Kaynayan suya börülceleri koyup 20 dk kadar haşlayın.
- Bu arada börülceleri alacak genişlikte bir kaba buzlu su koyun.
- Haşlanan börülceleri delikli bir kepçe yardımıyla kaynayan suyun içinden alıp buzlu suya bırakın.
- Soğuyan börülcelerin içindeki kılçığı çıkarmak için sol elinizle börülcenin kökünü tutun ve diğer elinizle köke en yakın yeşil yerden kavrayıp kılçık çıkıncaya kadar sıyırın.
- İsterseniz börülceleri tekrar yıkayabilirsiniz, bu hep fazla tuzun hem kalan çamuru atmak için gerekebilir.
- Sosu için sarmısaklar ezin, üzerine arzunuza göre sirke, zeytinyağı ve limon ekleyip karıştırarak börülcelerin üzerine gezdirin.
- Cevizleri istediğiniz büyüklükte parçalayıp börülcelerin üzerine serpin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder