Akaretler'den bildiğiniz Kalamata'nın Asmalımescit çıkarması Kalamata Rumeli, müdavimleri sadece köken olarak Balkan topraklarına dayananlarla sınırlı olmayan ama epey Rumelili ağırlayan bir adres.
Hafta içi 11.00-01.00, hafta sonu 11.00-02.30 arasında açık. Kredi kartları geçerli.
Eğlencesi ve mutfağıyla şehirde eşi benzeri olmayan mekân, yeni meyhane arayışlarına girenlerin ve meyhane aşıklarının da vazgeçilmez adresi.
Palazzo Donizetti Oteli’nin altında açılan Kalamata Rumeli Meyhanesi’nin yaratıcıları Kalamata Akaretler’den tanıdığımız Beyza Gürbüzer ve yardımcısı Volkan Ertan; yani iki meyhane aşığı. Yolları mutfak kültürü ve mezeye duydukları aşkta kesişen ikili, mutfağı, müziği, usülleriyle meyhaneye dair bilgi ve birikimlerini paylaşıyor bu mekânda ve gerçek anlamda bir meyhane deneyimi yaşatıyor konuklarına.
Beyza Hanım’ın “Volkan buranın kalbi” diye dilinden düşürmediği Volkan Ertan, mutfak, malzeme ve meze konusunda sizi hayrete düşürecek kadar donanımlı ve bir o kadar da mütevazı. Dedesinin Kırklareli’ndeki meyhanesinden bir giriyor konuya. Üzerine okuduğu kitaplar, araştırmaları, seyahatleri, Türkiye’de nerede, ne yenir gibi başlıklarla bir oturuşta mutfak kültürü konusunda birikiminizi geliştirmeniz konusunda sizi bile kıvama getiriyor.
Söz konusu bilgi ve birikim Balkan mutfağı için de geçerli. Balkan mutfağından öğrendiklerimizi (ilk fırsatta yerinde tatmanızda ve keşfetmenizde fayda görsek de) merakınızı gidermek için birkaç başlıkla paylaşalım. Balkan mutfağı et üzerine kurulu. Kurutulmuş isli etler, ızgaralar mutfağın en önemli başlıklarından. Hamur işleri ve börekler, peynir, yoğurt, turşu ve salata da eşlikçileri.
Kalamata Rumeli’de menüden uydurma, doldurma meze çıkmıyor. Malzemeler ve reçeteler ait olduğu topraklardan özenle seçilmiş, az, öz ama her kalemiyle has bir Balkan menüsü hazırlanmış.
Sofranın olmazsa olmazları; önden acuka, isli kuru et, güveç yoğurt, Kaşkaval peyniri (Bulgaristan kaşar peyniri), Sirene (Trakya yağlı beyaz peyniri), soka (sütle kurutulmuş biber turşusu) ve Bulgar salatası (rende beyaz peynir, yeşil biber, domates ve salatalık) sonra sıcak mezelerden ciğer, Barbella, Rumeli, Yutaiçia gibi çeşitleriyle börekler, sahanda köfte kıyması Kebapçe. Rumeli Mangalı’ndan da etin tadına bakmamak olmaz. Sucuk, Balkan köfte, satır et, billur, böbrek, kuzu külbastı gibi ızgara et çeşitlerinden birini alabilir ya da ortaya paylaşımlık bir karışık ızgara tabağı alabilirsiniz. İsteyene şarap ve bira da var ama bize sorarsanız bu sofraya bir tek rakı yakışır. Fiks menü de kolaylık sağlıyor. 10 çeşit soğuk meze, üç ara sıcak, (örneğin börek, ciğer, balkan tavası) ve karışık ızgara tabağı (köfte, Kırklareli’nden gelen sucuk, külbastı ve meyhane pilavı ile) ½ 35’lik rakı ile 75, limitsiz yerli içki ile 90 TL.
Bu kadarıyla tıka basa, mutlu mesut doyacağınızdan eminiz ama tatlıyı ne olursa olsun reddetmemelisiniz. Elmasiye bugüne kadar gezip gördüğümüz tüm meyhaneler arasında sunulan en iyi tatlı, damakta bıraktığı tadı harika aynı zamanda hafif.
Kalamata Rumeli’de perşembe,cuma ve cumartesi canlı müzik var. Rumeli-Balkan müzikleriyle coşturan müzisyenler masalar arasında geziniyor. Üniversitelerarası Türk Halk Müziği üçüncüsü solisti, kemanisi, tefçisi ve şehirde Balkan müziği dendiğinde akla gelen ilk isim Murat Balkan’ı ile bu ufak orkestranın coşturduğu geceler tadından yenmiyor. 22.30’da başlayan program gece 01.30’a kadar devam ediyor.
Etrafınızı saran mekândan da biraz detay verelim. Beyaz örtülü masalar, kırmızı kadife, püsküllü minderli sandalyeler, beyaz duvarlar ve duvarlarda Sener Köksümer’in fotoğraf koleksiyonundan seçme fotoğraflar var.
Kalamata Rumeli gösterişten ziyade tada, müziğe yönelen, tam tadında bir Balkan deneyimi sunan iyi bir meyhane. İlk fırsatta keşfedin.
Menüden
Acuka 7 TL
Soka 4 TL
İsli kuru et 11 TL
Rumeli böreği 6 TL
Balkan köfte 11 TL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder