24 Ocak 2011 Pazartesi

Yerli yemis receli

Bu reçeli şimdi yapıp yılbaşına kadar bekletmenizi tavsiye ederim. Tadı olgunlaşacak, tıpkı yerli malı haftası gibi değeri zaman geçtikçe ortaya çıkacaktır.

* 1 kilo kuru meyve (kayısı, sarı erik, üryani eriği, kara üzüm, Besni üzümü, sultani üzüm, kuru şeftali, elma, armut vb.),
* 4 bardak üzüm suyu,
* 1 Finike portakalının kabuğunun rendesi,
* 1’er tatlı kaşığı bütün anason ve rezene,
* ½ kg. şeker (Konya şeker fabrikası),
* 1 çay kaşığı limon tuzu

Kuru meyveleri zar gibi ufak doğrayın. Tüm malzemeleri cam bir kâsede karıştırın ve bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün reçel tenceresinde dibini tutturmadan 20-30 dakika kadar arada bir karıştırarak kaynatın. Meyveler kuru olduğu için kıvamını tutturmak zor olmayacaktır. Son bir taşım kaynatmadan önce biraz sıcak suda çözdüğünüz limon tuzunu ekleyin. Artık TEKEL müessesesi kalmadı ama ateşten almaya yakın ½ bardak portakal likörü veya yerli kanyak da ekleyebilirsiniz. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.

AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

(Sevgili Aylin Öney Tan‘a Cumhuriyet Dergi‘de yayınlanan tarifini GurmeRehberi.com ile paylaştığı için teşekkür ederiz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder