Bazı yörelerde aşure yapılırken şekeri ve tatlı yemişleri eklemeden önce bir miktar haşlanmış buğday, nohut ve fasulye haşlama suyuyla beraber bir kenara ayrılır ve hemen kolaycacık bir aşure çorbası yapılır. Aşure yapmadan da doğrudan bu çorbayı yapabilirsiniz.
* 1 bardak aşurelik buğday,
* ½ bardak kuru fasulye,
* ½ bardak nohut, tuz, biber,
* 1 soğan,
* 2 yemek kaşığı tereyağı,
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber.
Buğdayı yıkayın ve üzerini iki parmak geçecek kadar iyi su ile ateşe koyun. Kaynama noktasına gelince altını kısın ve 20-30 dakika kadar tıkırdayacak kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak bir gece bekletin. Fasulye ve nohudu da ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Ertesi gün fasulye ve nohudu ayrı tencerelerde iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşlama suyuna çok az karbonat ekleyerek yumuşama işlemini kolaylaştırabilirsiniz. Buğdayı tekrar kaynama noktasına getirin. Bakliyatı pişme suları ile birlikte ekleyin. Yarım saat, hatta 1 saat kadar birlikte pişirin. Suyu iyice helmelenmeli, çorba ile yemek arası bir kıvamda olmalıdır. Gerekirse daha su veya süt ekleyebilirsiniz. Bu arada 1 iri soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayın ve iyice pembeleşene kadar yağda çevirin. Yağ köpürünce bir tatlı kaşığı acı veya tatlı toz kırmızı biber ekleyin ve hemen ateşten alın. Çorbanın üstüne dökün ve sıcak sıcak servis yapın.
AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder