Antakya mutfağından söz açıldığında şöyle bir durmak gerekiyor. Coğrafi konumu sayesinde Anadolu ve Ortadoğu‘nun kesiştiği bu topraklar, doğal olarak mutfak kültüründe de çeşitliliğe, zenginliğe neden olmuş yüzyıllarca. Türk, Arap, Kürt, Latin, Ermeni, Musevi mutfaklarının birbiri içine geçmesi ile hiçbir yöreye nasip olmayacak kadar geniş ve bereketli bir sofra meydana gelmiş Hatay ve çevresinde. Artık bu zengin sofranın tatlısından mı başlarsınız, etlisinden mi, çorbasından mı yoksa hamur işlerinden mi o sizin damak tadınıza kalmış…
Bu özel sofranın tatlılar menüsünün belki de en sevileni ise “künefe“. Ustasının elinden yapıldığında lezzetine doyum olmaz bir tatlı. Fakat dersiniz ki “Ustasını bulana kadar ben kendim de yaparım“, o zaman evde yapılabilecek bir künefe tarifi verelim.
Malzemeleriniz tel kadayıf, tereyağı, tuzsuz lor peynir (Ya da mümkünse künefe peyniri. O da yoksa dil peyniri), şerbeti için ise şeker, su, çok az limon suyu (1-2 çay kaşığı) Miktarlar tariften tarife değişmekte. Ama biz bu malzemeleri,
* Yarım kilo tel kadayıf,
* 200-250 gram peynir,
* 100-125 gram tereyağı,
* 1 buçuk bardak şeker,
* 1 buçuk bardak su,
* 1 çay kaşığı limon suyu,
olarak önerebiliriz.
Öncelikle tel kadayıfları elinizle didikleyerek ayırıp, parçalamanız gerekiyor. Bir yandan da bir tavada tereyağını eritmelisiniz. Eriyen yağı parçaladığınız kadayıfa iyice bulamanız, yedirmeniz de lazım. Kadayıfları ikiye ayırıp, bir yarısını tepsiye yaymalısınız. Ustalar künefe için kullanacağınız tepsinin biraz derin olmasını önermekteler. İnce tepsiler yerine biraz daha kalınca tepsiler kullanmanız faydalı olacak bizce de. Ardından küçük parçalara ayırdığınız veya rendelediğiniz peyniri serperek yerleştirmelisiniz. Peynirin de üstüne geri kalan diğer kadayıfları iyice bastırıp yayarak yerleştirin. Tepsiyi kısık hafif ateşe koyup pişirmeye başlayabilirsiniz. Arada spatulayla kadayıfın altını kontrol edip, kızarmışsa tersyüz edip diğer tarafını kızartmalısınız. Bu işlemi her iki tarafta kıvamında kızarıncaya kadar döndürerek pişirmeye devam edin.
Bu arada künefenin şerbetini de hazırlamalısınız. Su, şeker ve limon suyu ile yapacağınız şerbeti kaynattıktan sonra künefeye dökebilirsiniz. Buradaki püf noktası şu ki; künefe tamamen kızardıktan sonra bir süre bekleyip, sıcak şerbeti biraz ılıklaşmış künefenin üzerine dökmelisiniz. Ilık künefe kaynamış şerbeti daha çok emip, tam kıvamında bir lezzete kavuşmasını sağlayacaktır.
Künefenin en büyük özelliklerinden biri de sıcak olarak ya da ılık yenmesi. Antakya mutfağı‘nın bu özgün tatlısını artık afiyetle yiyebilirsiniz. Elinize sağlık…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder