6 Mart 2011 Pazar

Restoran Raconu

Yemek yiyeceğiniz restoranı belirlerken hangi kurallara dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte sizi restoran müfettişi yapacak birkaç kural

Şansımıza şubat ortasında havalar güzel gidiyor, akşam gezmelerine erken başladık. Bebek, yaz gibi kalabalık oluyor hele de her akşam bir yerlere gidip yemek yiyeceksiniz...

1-Restoranın kapısından içeri girerken müşteri karşılar gibi değil misafir karşılar gibi güler yüzlü ve içten olunması gerekiyor.
2-Eğer misafir rezevasyon yaptırmadıysa biraz beklemek zorunda kalabilir buna kızmayın, çünkü bekliyorsanız iyi bir yere gelmişsiniz denilebilir. Ancak siz beklerken size atıştırmalık bir şeyler ya da içecek bir aperatif ikram etmeleri gerekir.
3-Servis personelinin tüm yemeklerin içeriğini iyi bilmesi gerekir. Misafir masaya geçip bir yemek seçtiğinde içeriğini ve özelliğini soracaktır. Örneğin biftek yiyecekse etin hangi bölgeden geldiğini bilmesi gerekiyor.
4-Mönünün dengeli ve karakterli hazırlanması gerekiyor. Bir mönü ne kadar kalabalıksa çıkacak yemek kalitesi o kadar düşük olacaktır. Kısacası mönü restoranın rengini belli eder. “Balık, et, İtalyan işi ya da kebap, ne olursa olsun” derseniz sonunda hayal kırıklığı ve karın ağrısıyla oradan ayrılırsınız.
5-Yemeklerin ‘gerçek yemekler’ olması gerekiyor. Türkiye’de bazı şefler pahalı yemek yapmak adına gereksiz malzemelerle yapılmış, doymaktan ziyade gösteri amaçlı yemekler yapıyor. Misafir, restorana lezzetli yemekler yiyerek doymaya geliyor ne kadar zengin olursa olsun kimsenin gereksiz harcanacak parası yoktur.
6-Sipariş edilen yemekler zamanında çıkmalı ve kesinlikle sıcak tabak kullanılmalı. Yemek soğuk olmamalı.
7-Yemekler servis edildikten sonra misafir yemeği yemediyse bunun nedenini sorun. Eğer sorun varsa, yeni bir yemekle değiştirin.
8-Siparişi alan garson kendine güvenecek ama masanın sahibi değil. Daha fazla satış yapmak için şeçilen yemekten veya şaraptan daha pahalısını önermek doğru olmaz. Tavsiye misafir seçme konusunda zorluk çekiyorsa yapılır.
9-Garson gereksiz konuşmamalı, hele hesap öderken bahşiş almak adına espriler yapılması doğru olmaz.
10-Son olarak restoranın dekorasyonuna bakın. Man-zarası ve dekorasyon sizi sıkıyor mu? Yoksa evinizdeki gibi rahat bir ortam mı sağlıyor?

Bir restoran, bu 10 kuralın hepsine doğru cevap verebiliyorsa sizin yeriniz burasıdır. Restoranınızı seçtikten sonra garsonunuzu da belirlemenizi tavsiye ederim. Garson alışkanlıklarınızı öğrendiğinde artık daha rahat olacaksınız ve misafirlerinizle gittiğinizde prestijiniz artacak.

Kaynak:Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder