2 Mart 2011 Çarşamba

Iyi muzik yemegin lezzetini arttiriyor

Dünyanın önde gelen hızlı tüketim şirketlerinden biri olarak bilimsel çalışmalara büyük önem veren Unilever, sürdürdüğü araştırmalar sonucunda fondaki seslerin, yemeğin lezzetini etkilediğini ortaya çıkardı…OMO, Yumoş, Elidor, Dove, Lipton, Knorr, Sana, Magnum ve Algida gibi markaların üreticisi Unilever tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, iyi müziğin yemekten alınan lezzeti önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Çoklu-duyu algılamasının yiyecekleri nasıl etkilediğine ilişkin sürdürülen çalışmaların bir parçası olan bu araştırma, mutfakta özenle hazırlanan yemeklerin keyfini arttırmak isteyenler için farklı bir alternatif sunuyor. Sesin şiddeti, tat algısını değiştiriyor: Manchester Üniversitesi ile birlikte yürütülen ve kısa bir süre önce Food Quality and Preference dergisinde yayımlanan araştırmada, katılımcılar karışık tatlı ve tuzluları gözleri bağlı yerken, fonda farklı düzeylerde sesler verildi. Bu uygulama, katılımcıların fondaki sesleri beğendiğinde yiyecekten aldıkları keyfin de arttığını gösterdi.

Çalışmanın ikinci bir kolu da algılanan lezzete ve gevrekliğe odaklı olarak yapıldı. Bilim adamları fondaki sesler yükseldikçe, tuzlu ya da şekerli lezzetlerin keskinliğinin de azaldığını; buna karşın gevreklik algısının arttığını belirledi. Unilever Beslenme ve Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim adamlarından Andy Woods, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: “Araştırmamız, iyi bir müziğin, yemek deneyimini güzelleştirdiğini kanıtladı. Bu bulgular, bütün yemekleri daha da güzelleştirmek için en uygun müzikleri bulabileceğimiz anlamına geliyor. Örneğin gevrek salatalar sunmak isteyen bir salata barı zinciri, daha yüksek sesle müzik dinletebilir, tuzlu yiyecekler sunan bir restoran, yemeklerine fazladan tuz ekleme ihtiyacını azaltmak için fondaki müziğin sesini kısabilir.”

Dünyanın önde gelen hızlı tüketim şirketlerinden biri olan Unilever’de görevli bilim adamlarının, tüketicilerin ürün deneyimlerini zenginleştirmek adına çalıştıkları çok sayıda alandan sadece birini oluşturan bu araştırma, ortama göre özel yemek tarifleri verilmesine yol açmasının yanı sıra tüketicilere ve restoran işletmecilerine, yemeklerden alınan zevki nasıl artırabilecekleri konusunda da daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Kaynak:gurmerehberi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder