6 Mart 2011 Pazar

Hastalik Kalkani Meyveler

Kışı geride bırakmak üzereyiz ama grip ve nezle yakamızdan düşmüyor. Bağışıklılık sisteminizi güçlü tutmak için vitamin kaynağı meyveler tüketin

Elma: İçeriğindeki C ve E gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Lif ve flavanoidlerse sağlığın devamlılığı konusunda elmayı ‘yıldız’ yapar. Elmadaki çözünen ve çözünmeyen lifler, toksik maddelerin dışkıyla atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösterir. Çalışmalara göre günde iki adet orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yüzde 16 oranında düşürüyor.
Armut: Fosfor ve B vitamini desteğiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lif, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. C vitamini ve bakır içeriği oldukça yüksektir. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı korur. Kolon kanseri riskini azaltır.
Kivi: 100 gramında ortalama 100-400 mg. C vitamini bulunur. A, B ve E vitamini, bakır, fosfor bakımından zengindir. Magnezyum, potasyum miktarının yüksek ve sodyum miktarının düşük olmasıyla önem taşır. Kanser oluşumunu önlediği, kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği, kabızlığı önlediği bilimsel olarak saptanmıştır.
Nar: Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda potasyum, lif, A ve B vitaminiyle niasin içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, gribe karşı koruyucudur. İçeriğinde bulunan besin öğeleriyle kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve kansere karşı koruyucu etki yaratır. 100 ml. nar suyu; 100 ml. kırmızı şaraba veya yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla antioksidan içerir. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi de var.
Portakal: İçerdiği zengin C vitaminiyle hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal; B vitamini, kalsiyum, magnezyum içerir. Yüksek potasyum içeriğiyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserine karşı korur, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon ‘herperidin’ kandaki kolesterol seviyesini azaltır.

KARIŞIK SEBZE-MEYVE SULARI
İçerdikleri vitamin ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirirler.
* Yarım kivi, yarım nar ve 1 adet portakal sıkılıp içilebilir.
* Yarım kilo ıspanak, 2 adet kırmızıbiber, 1 elma veya yarım nar, 1 pancar, 1 limon sıkılıp içilebilir.
* 1 orta boy salatalık, yarım kivi, 1 domates sıkılıp içilebilir.
* 1 adet havuç, 1 adet elma, 1 adet limon suyu, 1 dilim taze zencefil, yarım portakal sıkılıp içilebilir.

SICAK İÇECEKLER
*Fincanda sıcak su içine 1 dal tarçın, 1 adet karanfil ve 1 tek nane yaprağı eklenip tüketilebilir.
*1.5 litre su, 1 demet maydanoz, 1 dal kabuklu tarçın, 1 tatlı kaşığı toz zencefil veya ceviz büyüklüğünde taze zencefil (rendelenmiş), 1 yeşil elma (kabuklu olarak dörde bölünmeli), 1 tatlı kaşığı tane karabiber kaynatılır. Süzüldükten sonra içine limon suyu, 6-7 adet taze nane yaprağı ve 1 tatlı kaşığı bal eklenmelidir. Gün boyu içilebilir.

Kaynak:Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder