9 Mart 2011 Çarşamba

Dunyanin en pahali yiyecekleri

Dünyanın en pahalı yiyeceklerinin başında safran geliyor. Safran dünyanın her yerinde yetişen ‘Saffron Crocus’ bitkisinden gelen bir baharattır. Daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Oldukça fazla kaynak ve işçilik gerektirdiği için bu baharatın fiyatı 500 dolar ile 5 bin dolar arasında değişmektedir.

Macadamia
Dünyanın en pahalı fındığı ‘Macadamia’ fındığıdır. Oldukça sert kabuğunun altında yüzde 80 yağ ile yüzde 4 şeker oranıyla kaymak tadında bir özü bulunuyor. Bu fındığın kilosu 30 doları aşıyor.

Elmas havyarı
Kara havyar dünyanın en pahalı havyarı olarak bilinir. Aslında en pahalı havyar Altın havyardır. ’Almas’ kelimesi Farsça’da elmas anlamına elir. Beluga havyarı ise 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve 120 yıldır hemen hemen hiç değişime uğramamış bir balıktan elde edilmektedir. ABD’de bu havyarın kilosu 5 bin dolar civarındadır.

Beyaz trüf mantarı
Beyaz trüf mantarı dünyadaki en pahalı mantar olarak bilinir. Kilosu 2 bin euro ile 4 bin euro gibi inanılmaz fiyatlar arasında değişmektedir.

La Bonnotte patatesi
Dünyanın en pahalı patatesi Fransız ‘La Bonnotte’ patatesidir. Deniz kenarında bulunan bölgelerde deniz yosunu ile ekilerek üretilir. Neredeyse yok olma sınırına gelen bu patatesin kilosu 5 bin euro’yu buluyor.

Wagyu sığırı eti
Dünyanın en pahalı sığır eti ‘Wagyu’ ineklerinde bulunuyor. Bu Japon inekleri en iyi şekilde besleniyor. Avrupa’da 200 gramlık fileto 100 dolardan fazla ediyor.

Kopi Luwak
Endonezya’nın Sumatra adası ile çevre birkaç adasında yaşayan ve “Asian Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus)” denilen bir hayvanın dışkısından elde ediliyor. Bu Civetler ağaçlarda yaşayan kedi benzeri bir hayvan ve en iyi kahve meyvelerini seçip onlarla besleniyorlar, daha sonra midelerindeki asitlerle bu kahve meyvelerini bir nevi fermante ederek çekirdekleri öğütmeden ama kimyasal değişikliğe uğratarak dışarı çıkarıyorlar. Sonra da bu dışkılar toplanıp çekirdekler işleniyor ve kilosu bulunduğunuz ülkeye göre 325 ile 1200 USD. arası, bir fincanı da 50 USD. civarında satılıyor.

Geyik sütü peyniri
Geyik sütünden yapılan peynirin 450 gramı tam 500 dolar civarında olabiliyor. Bu kadar pahalı olmasının nedeni ise, peynirin sadece kuzey isveçte bulunan özel bir geyik çiftliğinde üretiliyor olması. Süt sadece Mayıs ve Eylül aylarında üretilebiliyor. Bir geyiği sağmak 2 saat sürerken, her geyikten günde bir galon süt elde edilebiliyor. Üretilen peynirlerin yağ ve protein oranı yüzde 12.

Chocopologie
Dünyanın en lezzetli ve pahalı çikolatası ise Knipschildt’ın Chocopologie’si. Bu el yapımı trüf çikolatasının 500gr.’ı 2.600$ değerinde ve sadece sipariş üzerine siyah trüften ve %70 Valrhona kakaosundan üretiliyor.

Vielle bon secours
Bulunabildiği tek yer ise Londra’da bulunan Bierdrome adlı bar. İçmek için ise bin doları gözden çıkarmak zorundasınız. Her ne kadar internet üzerinden 2 litrelik şişesini 50 dolara bulabilecek olsanız bile, bira en güzel kıvamına 10 yılda erişiyor. Bierdrome barındaki 10 yıllık şişe 12 kilo ağırlığında. Bira ise yüzde 8 alkol içeriyor.

Tieguanyin Çayı
Çayın adı “Merhametin Demir Tanrıçası” anlamına geliyor. Fiyat açısından merhametli olduğu söylenemeyecek Tieguanyin, dünyanın en pahalı çayı durumunda. Çin’de üretilen en pahalı “Oolong” yani yeşil ile siyah renge sahip geleneksel Çin çayı olan Tieguanyin’in bir fincanı 15 dolar civarında.

Le Parker omleti
Dünyadaki en pahalı omlet New York’taki Le Parker Meridien adlı restoranda yeniyor. Bin dolar değerindeki omlette 10 gram sevruga havyarı, bir büyük ıstakoz ve 6 adet yumurta bulunuyor. Eğer evde yapmayı deneyecekseniz maliyeti yaklaşık 700 dolar ediyor.

Essen sandviçi
Dünyanın en pahalı sandviçi Almanya Essen’den gelen ve Essen adı verilen sandviçtir. Şu sıralarda Berkshire-Cliveden’da satılan bu üç katlı sandviç, tavuk, jambon, yumurta ve trüf mantarından yapılıyor. Fiyatı ise yaklaşık 200 dolar!

Altın sundae
Manhattan’da ‘ Serendipity 3’ adlı restoranda dünyanın en pahalı tatlısı olan bin dolarlık sundae yapılıyor. 2004’te yapılmaya başlanan bu tatlı aynı zamanda dünyanın en pahalı tatlısı olma ünvanıyla Guinness rekorlar kitabına girdi. Bu tatlı 5 top Tahiti vanilya soyası dondurması, Madagaskar vanilyası, 23 karat yaprak altın ve dünyanın en pahalı çikolatası olan Amedei Porceleana’dan yapılıyor.

Kaynak: Takvim Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder