8 Mart 2011 Salı

Ciceginizi nasil yersiniz?

Enteresan yemekleriyle tanınan tasarımcı Gönül Paksoy’un meşhur ‘yılbaşı yemeği’, bu sene 13 Şubat’a denk geldi. Yine envai çeşit ilginç yemekle donanmış masalar, birer tablo gibi önce konuklar tarafından izlendi, fotoğraflandı. Aralarında Tuncel Kurtiz, Mustafa Sarıgül gibi isimlerin de bulunduğu konuklar önce sadece bakarak yemeklerin ne olduğunu anlamaya çalıştı. Ardından sıra tatmaya geldi, damaklar şenlendi, gözlerin ardından karınlar da doydu. Paksoy’un 1993’ten beri her yıl düzenlediği bu davette bu yıl, tasarımcının ‘lezzetle tasarımı buluşturduğu’ kitaplarının en yenisi de görücüye çıktı: Çiçek Yemek.

Gönül Hanım’ın daha önce çıkardığı bu tarz kitaplar arasında iki ciltlik Yemek İçin Tasarımlar ve Yenilebilir Boncuklar var. İstanbul’da sadece Nişantaşı’ndaki kendi mağazasında satılan bu kitaplar yurtdışında da büyük ilgi görüyor.

Hatta Yenilebilir Boncuklar‘ın New York’taki dünyaca ünlü modern sanat müzesi MoMA’da bile satıldığını belirtiyor Paksoy. Çiçek Yemek‘te ise daha önce adını bile duymadığımız çiçekleri kullanarak yaptığı yemekler ve tatlılar yer alıyor. “Sofrada daha uzun kalmanın, yemeği keyifle yemenin yollarından birinin soframdaki, tabağımdaki çiçekler olduğunu anladığımda, çiçekle yemeği birlikte yorumlayıp yeni tatlar oluşturmak ve onları paylaşmak istedim,” diyor Gönül Hanım önsözde.

Yaptığı araştırmalarda Çatalhöyük’ten Mezopotamya’ya, eski Mısır’dan Osmanlı İmparatorluğu’na pek çok medeniyetin mutfağında çiçekli yemeklerin olduğunu gören Paksoy, mutfakta kullanabileceği çiçekleri de araştırmış. Bir yıl boyunca mevsimleri takip ederek çiçekleri bulmaya ve onlarla yemek tasarlamaya başlamış.
Sebze, meyve, baharat ve kokulu otların çiçekleriyle süs bitkisi kabul edildikleri halde yenilebilir özellikleri olan çiçekleri seçmiş. Yemekleri çiçeklere göre tasarlamış ve ortaya, doymak yerine tatmayı önemseyenlere göre tasarımlar çıkmış.

İçerik ve pişirme yöntemlerinde de çiçeklerin özellikleri belirleyici olmuş. Az yağlı, fazla baharat kullanmadan, çiçeklerin görüntüsünü ve tadını koruyarak hazırlamış yemekleri. Reçetelere bazen küçük bilgiler, bazen bir anı, bazen de bir uyarı içeren birkaç cümle eklemiş. Çiçeklerin Latince isimlerini vererek, her bitkinin bütün türlerinin yenilebilir olmadığını da özellikle belirtmiş.

Kitapta yer alan yemeklerin bazıları ise şöyle: Beyaz çiriş çiçekli salata, bezelye çiçekli kereviz, erguvan çiçekli pırasa, feyko çiçekli patlıcan, pembe güllü mercimek filizi, hodan çiçekli kalamar, peynirle doldurulmuş yukka çiçekleri, hercai menekşeli levrek, İngiliz papatyalı siyah pilav, nilüfer çiçekli marul sarma, krizantemli karides, kağıtta mor yoncalı erik, gardenyalı güllaç, kekik çiçekli sarı kiraz, pembe adaçayı çiçekli börek, dişotu çiçeğiyle kabak tatlısı, beyaz zambaklı muhallebi…

Kaynak: Sabah Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder