8 Mart 2011 Salı

Castagnole

Venedik’te kışın bitiminden bahara geçişin en önemli kutlamalarından biri karnavaldır. Etin, sütün, yumurtanın ve her türlü eğlencenin yasak olacağı dini perhiz zamanından önce karnaval boyunca yeme, içme, eğlenmenin hesabı tutulmaz, sınırı olmaz. Her türlü hayvani gıdanın yasak olacağı, sabrın sınırlarının zorlanacağı yasaklı günler öncesi, tam tersine yasak kelimesi yasak olur. Karnavalın en tipik lezzeti ise yağda kızarmış hamur tatlıları. Sokakta sıcacık satılan, külahlara doldurulan toz şekere bulanmış hamur topları karnaval eğlencelerine tat katıyor.

Kestaneye benzediği için adını kestaneden alan bu topları yapmak çok kolay. Karar verdiğiniz anda birkaç dakikada yapıp sıcak sıcak tadına varabilirsiniz. Bu ölçüden en az iki düzine hatta daha fazla castagnole çıkar.

Malzemeler

* 250 gr. un,
* 75 gr. tereyağı,
* 2 yumurta,
* 4 çorba kaşığı şeker,
* 1 çorba kaşığı sert bir içki veya likör (Rakı, konyak, portakal veya acı badem likörü olabilir),
* Kızartmak için sıvı yağ,
* Üstü için pudra şekeri

Yapılışı
Un, tereyağ, yumurta, şeker ve seçtiğiniz içkiyi geniş bir kapta pürüzsüz olana kadar karıştırın. Yağı derince bir kapta kızdırın. Hamurdan tatlı kaşığı ile küçük birer ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve kızgın yağa atın.

AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder