7 Mart 2011 Pazartesi

Arnavut Borek Tarifi

Malzemeler
Hamur İçin

* 1 kg un
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
* 5 çay bardağı su

Bezelerin Arası İçin

* ½ margarin
* 1 çay bardağı ayçiçeği yağı

İç Harcı İçin

* 3 tane iri soğan
* 6-7 tane orta boy domates
* 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
* ½ çay kaşığı tuz

Yapılışı
Öncelikle iç harcınızı hazırlayın. Bunun için soğanlarınızı iri küpler halinde doğrayın. Kabuklarını soyduğunuz domateslerinizi de küp küp doğrayın. Tavada kızgınlaştırdığınız sıvı yağ ile soğanlarınızı pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine domateslerinizi ve tuzunuzu ekleyin. Domatesler suyunu çekince (harç hafif sulu kalsın, tüm suyunu çektirmeyin) tavanızı ocaktan alıp domatesli harcı soğumaya bırakın.

1 kg unu derince bir kabın içine boşaltın. Unun ortasını havuz gibi açın. İçine tuzu ve 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağını koyun. Bir elinizle karıştırırken diğer elinizle ara ara suyu katın ve hamuru yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerine nemli bir bez örterek hamuru 20 dak. dinlendirin.Bu arada margarini eritip ayçiçeği yağını içine katın ve ocakta 1-2 dak. kaynatın. Dinlendirdiğinizi hamuru 2’ye bölün. Her bir yarımı 12 bezeye bölün.

Tezgâhınızın bir bölümüne un serpin. Böldüğünüz bezeleri elinizde yuvarlayıp unlu tezgâha dizin. Yuvarlanmış bezelerden birini alıp avuçlarınız içinde bastırıp, arkalı önlü una bulayın. Merdane yardımı ile (merdaneye yapışırsa ara ara üzerine ve altına un serpin) fındık lahmacun büyüklüğünde, yani yaklaşık 15cm çapında açın. Açtığınız her bezenin üzerine margarin ve ayçiçeği yağı karışımından 1 yemek kaşığı kadar dökün. Ancak yağı kenarlara çok getirmeyin.

Bir beze açın sonra onu kenara alıp üzerine yağ sürün. İkinci bezeyi açın, ilkinin üzerine yerleştirin ve onun da üzerine yağ sürün. 6.bezeye kadar bu şekilde devam edin. Açmış olduğunuz 6.bezeyi açılmış olan 5.bezenin üzerine yerleştirdikten sonra üzerine yağ sürmeyin ve 6’lı grubu bir kenara koyun. Bu şekilde toplam 4 adet 6’lı grup yapın.

Böreği yapacağınız tepsinin içini margarin ile yağlayın. Tezgahınıza un serpin ve 6’lı gruplardan birini tepsinin ebadına gelene kadar merdane ile açın. (Teyzem bir yerden sonra açma işlemini elle yapıyor. Ben ne yazık ki bunu beceremediğim için merdane kullandım.)

Açmış olduğunuz hamur grubunu tepsiye yerleştirin. Hamurun kenarlarını çekiştirerek tepsinin kenarlarına yapıştırın.

Ardından margarin ve yağ karışımından 2-3 yemek kaşığı alıp kaşığın ucu ile hamurun üzerinde gezdirin. İkinci 6’lı grubu da aynı şekilde açıp ilkinin üzerine serin. Ardından domatesli iç harcı, hamurun üzerine dökün ve kaşık ile tepsinin tamamına yayın.

Üçüncü altılı grubu da açıp domatesli harcın üzerine serip yine bu hamurun üzerine de 2-3 yemek kaşığı yağ gezdirin. Sonuncu grubu da açıp tepsiye yerleştirdikten sonra tepsi kenarındaki hamurları parmağınız ile tabana doğru ara ara bastırın.

Yağ karışımını böreğin üzerine döküp 175C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Börek piştiğinde fırından çıkarıp üzerine elinizle su serpin ve kuru bir bez ile örtün. 15 dak sonra böreğinizi kesip yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Kaynak: sihirlipastane.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder